út., 26. duben 2022 11:29

Britský soud povolil vydání Assange do USA, poslední slovo náleží vládě

Britský soud povolil vydání Juliana Assange do USA Britský soud povolil vydání Juliana Assange do USA Zdroj: BBC
Londýn – Britský soud souhlasil 20. dubna 2022 s vydáním Juliana Assange do Spojených států, kde je stíhán za špionáž. Konečné rozhodnutí nyní náleží britskému ministerstvu vnitra. Australský programátor založil server WikiLeaks, který se podílel na zveřejnění řady interních nebo utajovaných dokumentů, týkajících se například amerických operací v Iráku a Afghánistánu. Obvinění popírá. Tajné služby nevylučují, že spolupracuje s Ruskem.

Assange čelí řadě obvinění, mimo jiné ze špionáže. Na serveru WikiLeaks zveřejnil tajné vládní dokumenty o amerických vojenských misích v Afghánistánu a v Iráku. Vydání Juliana Assange do USA povolil dne 20. dubna 2022 britský soud. Konečné rozhodnutí má ale v rukou britské ministerstvo vnitra. Assange se domnívá, že jej americká prokuratura stíhá z politických důvodů, svou vinu popírá. Jeho právníci tvrdí, že by mu v případě odsouzení v USA hrozilo až 175 let vězení.

Julian Assange je znám především jako australský počítačový programátor, který založil v roce 2006 mediální organizaci WikiLeaks, kterou využil při zveřejňování interních nebo utajovaných dokumentů. Již jako teenager pod krycím jménem Mendax infiltroval řadu zabezpečených systémů, včetně těch NASA a Pentagonu. V roce 2010 WikiLeaks odtajnila téměř půl milionu dokumentů získaných od amerického armádního analytika Bradleyho Manninga Clatera. Jak už bylo zmíněno, týkaly se zejména amerických válek v Iráku a v Afghánistánu.

Švédsko Assange obvinilo ze sexuálního obtěžování, později však obvinění stáhlo kvůli vypršení promlčecí lhůty. V lednu 2017 odtajněná zpráva amerických tajných služeb uvedla, že Assange a WikiLeaks byly klíčovými součástmi sofistikované hybridní válečné kampaně organizované Ruskem proti Spojeným státům. Od roku 2019 je Asssange v londýnské věznici, kde se ocitl kvůli porušení pravidel kauce v dalším právním sporu. Britský soud již v minulosti odmítl žádost USA o vydání kvůli obavám, že by Assange spáchal sebevraždu.

Zobrazeno 378 krát
Naposledy upraveno: čt., 28. duben 2022 16:23
Pro psaní komentářů se přihlaste