čt., 12. březen 2015 17:20

Bývalý japonský premiér na Krymu rozehrál vlastní hru. Japonsko je proti

Tokio – Japonská vláda odsoudila cestu Yukija Hatoyamy na Krymský poloostrov. Dokonce ji označila za velice nedbalou. Úřady zdůraznily, že bývalý premiér převzal vlastní iniciativu, která se neshoduje s názorem země na situaci na Ukrajině, a i přes neúspěšné pokusy o zastavení odjel na Krym. Bývalý japonský premiér je po léta známý svými „přešlapy“ a nerozumnými politickými manévry.

 

Hatoyama se na Krymu objevil v úterý 10. března a setrval tam do čtvrtka. Měl v úmyslu „obhlédnout situaci“ a posoudit, zda anexe poloostrova (Ruskem) byla spravedlivá. Když přestupoval na letadlo v Moskvě, sdělil reportérům, že se chce osobně přesvědčit, co cítí obyvatelé Krymu. „To je v demokracii nejdůležitější,“ argumentoval odvolávajíc se při tom na blíže nespecifikované zdroje, které měly dokázat, že obyvatelé Krymu anexi chtěli. Přiznal také, že v rámci svého výjezdu provedl „různé konzultace s ruskou stranou.“ Zároveň také sdělil svoje pochybnosti k účasti Japonska na sankcích proti Rusku. „ Je naší povinností zvážit, zda ukládání sankcí, které jdou jednoduše na ruku evropským zemím a USA, je správným rozhodnutím,“ řekl.

Japonská vláda má velký důvod k nespokojenosti, neboť bývalý premiér odjel na Krym hned po společné konferenci premiéra Shinzo Abeho s německou kancléřkou Angelou Merkelovou, na které premiér řekl, že není možné tolerovat žádné pokusy změnit status quo na Ukrajině.

Tokio nad takovým jednáním projevuje pohoršení. Představitelé japonských úřadů neskrývají obavy, že Moskva použije Hatoyamovu návštěvu k propagandě „spravedlivé anexe“ Krymu. Otevřeně tak kritizují politika, což je v Japonsku velmi nezvyklé. „Vláda se na něj dvakrát obrátila s tím, aby si návštěvu rozmyslel. On nás ovšem ignoroval a odjel,“ řekl sekretář japonského kabinetu Yoshihide Suga.

Krymská výprava není Hatoyamovým prvním extravagantním nápadem. V roce 2012 se rozhodl odjet do Íránu, opět proti vůli úřadů. Jeho výroky o tom, že Teherán je obětí „dvojího metru“ Mezinárodní agentury pro atomovou energii a že íránský atomový program má mírový charakter, zapříčinily veliké pozdvižení. Bývalý premiér později popřel, že by se nějak v podobném duchu vyjadřoval.

Hatoyama se stal premiérem v roce 2009 jako předseda Demokratické strany Japonska, která byla po desetiletí v opozici. Úřad zastával pouze devět měsíců. Nespočetné „průšvihy“ a nerozumné politické manévry zapříčinily, že získal přídomek „Cizý“

Cesta na Krym byla jeho dalším rizikovým počinem. Bývalý premiér si pomyslel, že by tímto způsobem mohl pomoci rozřešit rusko-japonský spor o Severní teritoria (o jižní část Kuril), jejichž návratu se Japonsko po desetiletí domáhá.

 

 

Zdroj citací: www.wybozcza.pl

Zdroj fotografie: www.bi.gazzeta.pl

Zobrazeno 1731 krát
Naposledy upraveno: čt., 19. březen 2015 20:37
Pro psaní komentářů se přihlaste