čt., 22. listopad 2012 11:45

Češi zdolali Španělsko a přepsali historii

Neuvěřitelné se stalo skutečností. Český daviscupový tým zvládl bitvu o salátovou mísu, porazil Španělsko 3:2 a po dvaatřiceti letech se raduje ze zisku nejprestižnější tenisové týmové trofeje.

Vyprodaná pražská O2 aréna, která ještě před čtrnácti dny oslavovala vítězství českých tenistek nad Srbskem, přivítala v pátek v jubilejním stém soutěžním finále obhájce Davis Cupu ze Španělska. Mezi lety 2000 a 2011 dokázali hosté z Pyrenejského poloostrova získat titul hned pětkrát a za normálních okolností by byli jasnými favority. Výhoda domácího prostředí, extrémně rychlý povrch kurtu a zejména absence Rafaela Nadala však Španělsku situaci značně zkomplikovala a pomsta za prohrané finále před třemi lety v Barceloně byla díky skvěle hrajícím českým tenistům nakonec dokonána.

Páteční program načal svým zápasem Radek Štěpánek, proti kterému se postavil pátý hráč světa David Ferrer. Španěl se na kurtu dlouho nezdržel a zápas ukončil ve třech setech. Odpověď byla na Tomáši Berdychovi, ale nečekal ho jednoduchý úkol. Jeho soupeřem byl Nicolas Almagro, který se už delší dobu pohybuje na hranici světové desítky. Praha byla svědkem obrovské bitvy, z níž nakonec k radosti všech českých fanoušků vyšel vítězně Berdych, který po čtyřech hodinách hry zvítězil 3:2.

Sobotní den patřil čtyřhře, která asi nemohla nabídnout lepší obsazení. Na španělské straně se představili Marc Lopez a Marcel Granollers, vítězové londýnského turnaje mistrů, a tedy aktuální nejlepší deblový pár světa. Na české straně nastoupil na kurt podle očekávání Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem a také oni se mají čím pochlubit. Ze šestnácti daviscupových utkání, která spolu odehráli, odešli poraženi jen jednou, shodou okolností právě v barcelonském finále roku 2009. A svoji daviscupovou dominanci dokázali ještě vylepšit. První set sice patřil jednoznačně Španělům, ale pak už bylo vše v režii naší dvojice, která postupně sbírala míčky, gemy a sety a zvítězila 3:1. Po dvou dnech tedy vedla Česká republika 2:1 a celý národ věřil, že Tomáš Berdych vybojuje třetí, rozhodující bod v nedělním utkání týmových jedniček.

Jenže David Ferrer hrál jako dobře namazaný stroj a zjevně unavený český tenista nedokázal na jeho bezchybnou hru nalézt odpověď. Španěl zvítězil suverénně 3:0 na sety a o vítězi muselo rozhodnout poslední, páté utkání, mezi Radkem Štěpánkem a Nicolasem Almagrem. A tenhle zápas vstoupil do české tenisové historie. Pod obrovským tlakem hrající český tenista podal asi nejlepší výkon své kariéry. Na kurtu nechal úplně vše, běhal, když bylo potřeba, vrhal se i na zem a ani ztracená třetí sada mu nemohla zabránit v tom, aby dokráčel k vítězství. O2 aréna se otřásala v základech a Česká republika mohla začít slavit. Dokázala totiž něco, co se nikomu v historii nepodařilo, a sice vyhrát v jednom roce všechny tři týmové soutěže: Davis cup, Fed Cup a Hopman Cup.

Čeští tenisté dokázali po dlouhých dvaatřiceti letech čekání získat daviscupový titul a zařadit se tak po bok legend z roku 1980. Právě Ivan Lendl, Pavel Složil, Jan Kodeš a Stanislav Birner si pak nenechali ujít příležitost vyfotit se se svými nástupci v rámci závěrečného ceremoniálu a vychutnat si tak vzpomínku na dávné doby slávy.

 

Zobrazeno 1884 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:44
Pro psaní komentářů se přihlaste