čt., 4. únor 2016 20:55

Česká televize bude poprvé v historii vysílat Oscary živě

Praha – Letos poprvé budou mít diváci České televize možnost živě sledovat jednu z nejvýznamnějších událostí filmového světa - předávání cen Oscarů americkou Akademií filmového umění a věd. Přímý přenos osmaosmdesátého slavnostního večera proběhne 29. února od 2:30 na ČT2 se simultánním překladem. Druhý den nabídne ČT art ve 20:20 záznam přenosu v takzvaném mezinárodním vydání.

Nejvíce nominací letos nasbíraly filmy REVENANT Zmrtvýchvstání (12), Šílený Max: Zběsilá jízda (10) a Marťan (7). O Oscara za nejlepší film budou bojovat ještě se snímky Room, Sázka na nejistotu, Most špiónů, Spotlight a Brooklyn. Mezi režiséry jsou nominovaní například Alejandro González Ińárritu nebo George Miller.

Hlavní pozornost mají tradičně kategorie herecké. Letos pak především kategorie nejlepšího mužského hereckého výkonu, ve které je nominovaný i věčný „čekatel na Oscara“ Leonardo di Caprio za film REVENANT Zmrtvýchvstání. Di Caprio získal novinaci na Oscara v této kategorii už třikrát (Letec, Krvavý diamant a Vlk z Wallstreet), ale žádnou z nich dosud neproměnil. Konkurovat mu tento rok budou mimo jiné Matt Damon (Marťan), Eddie Redmayne (Dánská dívka), Bryan Cranston (Trumbo) a Michael Fassbender (Steve Jobs).

Sošku za nejlepší ženský herecký výkon si bude moci odnést mladý hollywoodský talent Jennifer Lawrence za film Joy, která by tak získala už druhého Oscara, Cate Blanchett za lesbické drama Carol, Brie Larson za Room, Charlotte Rampling za 45 let nebo Saoirse Ronan za Brooklyn.

Letošní ročník provází protest afroamerických herců a hereček proti „bílým Oscarům“. V den památky Martina Luthera Kinga vyjádřili někteří z nich rozhořčení nad nízkou rozmanitostí nominací, která podle nich trvá již příliš dlouhou dobu. „Myslím, že debata kolem Oscarů je pouze odrazem rozsáhlejšího problému. Jste si opravdu jisti, že každý má stejnou šanci? Je třeba sledovat talent a poskytnout všem zúčastněným rovné podmínky,“ vyjádřil se k tématu americký prezident Barack Obama. V reakci na protest slíbila ředitelka Akademie Cheryl Boone-Isaacsová učinit určitá organizační opatření týkající se zejména změny obsazení hlasovací komise ve prospěch národnostních menšin.

Zobrazeno 1779 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 17:11
Pro psaní komentářů se přihlaste