po., 10. listopad 2014 15:45

Češky ovládly Fed Cup

Do turnaje ženské tenisové federace nastoupili Češky ve složení Kvitová, Šafářová, Hlaváčková a Hradecká. „Černého Petra“ dostala, při výběru trenéra Pály, čtyřiadvacátá hráčka světového žebříčku, Karolína Plíšková, která si tak na svůj první start ve Fed Cupu bude muset počkat.

Do prvního sobotního duelu nastoupila Petra Kvitová proti světové „třináctce“ Andrei Petkovičové. Ta se do problémů dostala už při druhém gemu, kdy jí Kvitová dokázala prolomit servis. To samé se opakovalo i v šesté hře zápasu. První set se Petkovičové povedl zdramatizovat jedním brejkem, který si naše jednička „vzala“ hned zpět a vyhrála ho v poměru 6:2. Druhý set začal ztrátou podání obou hráček, proto rozhodl brejk v poslední hře. Po setech 6:2, 6:4 se český tým mohl radovat z prvního bodu. Zvlášť diskutovaným tématem se stal povrch, na kterém se souboj odehrával. Jeho rychlost svědčila především našim hráčkám. „Byla jsem agresivnější, dokázala jsem Andreu jako první zatlačit. Proto pro mě byl povrch výhodou,“ potvrdila Kvitová v rozhovoru pro idnes.cz.

Ve druhém zápase se utkaly Lucie Šafářová s Angelikou Kerberovou. V obou setech se nasazená Němka dostala do vedení 4:2, avšak ani jednou své vedení neudržela. Šafářová tudíž porazila Kerberovou dvakrát 6:4. „Byl to skvělý zápas. Porazit doma hráčku „top 10“, před vyprodanou halou, a k tomu vést 2:0, to je úžasné,“ prohlásila po zápase pro server lidovky.cz Šafářová.

V neděli, 9. listopadu, po poledni proti sobě nastoupily hvězdy obou týmů. První set v tie-breaku ovládla Kvitová. Druhý ovšem, i přes průběžné vedení 3:1, prohrála. Velice podobný byl v opačném gardu set třetí. V něm Kerberová vedla dokonce 4:1. Naší hráčce se ale díky pěti vyhraným gemům v řadě povedlo zápas otočit. Třetí bod znamenal pro český tým vítězství celého turnaji. Tudíž následná čtyřhra byla pouze formalitou, ve které nastoupilo znovuobnovené duo - Hlaváčková, Hradecká. Ty svůj zápas sice neutáhly, ale i tak mohly následně slavit český triumf.

„Češky si vybraly dobrý povrch a hrály opravdu dobře. Cítíte, že jsou tým,“ hodnotila pro idnes.cz výkon našich tenistek německá kapitánka Barbara Rittnerová.

Po vítězství se Češky „osamostatnily“ na druhém místě v žebříčku počtu Fed Cupových triumfů, o které se předtím dělily s Austrálií. Na prvním místě jsou, s nedostižným náskokem sedmnácti triumfů, Američanky.

 

Zdroj fotografie: www.lidovky.cz

Zobrazeno 1281 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste