po., 8. prosinec 2014 21:33

Čeští basketbalisté znají své soupeře pro mistrovství světa

Těžké zápasy čekají naši basketbalovou reprezentaci na světovém šampionátu v lotyšské Rize, které se uskuteční příští rok. Rozhodl o tom pondělní los, který se konal v Paříži. Češi se v základní skupině střetnou s domácími Lotyši, Estonci, Belgičany, Ukrajinci a s Litvou, která skončila na posledním mistrovství světa na druhém místě.

 

Čeští basketbalisté museli o postup na mistrovství světa bojovat v kvalifikaci, která rozhodně nebyla jednoduchá. Do posledních chvil drželi postupový výsledek v utkání s Maďarskem, které nakonec dotáhli do úspěšného konce. I přesto, že české reprezentanty čekají těžké zápasy, měli při losu štěstí. „Vypadá to zajímavě. Jasným favoritem je stříbro obhajující Litva, ostatní soupeři budou ošidní, ale hratelní," myslí si trenér národního týmu Ronen Ginzburg. Nejtěžší utkání čekají na týmy, které se zúčastní bojů ve skupině B.

Skupina D, ve které je i český tým, je podle papírových předpokladů nejslabší. Skupina B najde své útočiště v Berlíně a střetnout se v ní velcí favorité turnaje - Španělsko a Srbsko. V této skupině pak zmíněné celky doplní týmy domácího Německa, Turecka, Itálie a Islandu.

Mistrovství světa v basketbalu mužů 2015 se netradičně odehraje ve čtyřech různých zemích. Šampionát měla původně pořádat Ukrajina, ale kvůli tamějšímu vojenskému konfliktu je tato možnost vyloučena. Skupinové zápasy basketbalového mistrovství světa se tedy budou hrát v německém Berlíně, chorvatském Záhřebu, francouzském Montpellieru a lotyšské Rize. Zápasy skupin jsou na programu od 5. do 11. září.

Na první čtyři týmy z každé skupiny čeká postup do osmifinále. V této fázi turnaje se křížem utkají týmy ze skupin A a B a skupin C a D. Osmifinálová utkání se budou hrát ve francouzském Lille. Turnaj vyvrcholí finálovým zápasem 20. září 2015.

Zápasy českého týmu:

5. září: ČR – Estonsko

6. září: ČR – Ukrajina

7. září: ČR – Lotyšsko

9. září: ČR – Belgie

10. září: ČR – Litva

 

Zdroj fotografie: sport.idnes.cz

Zobrazeno 1233 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. prosinec 2014 22:19
Pro psaní komentářů se přihlaste