st., 9. březen 2022 16:00

Čísla klesají. Od března se postupně rozvolňují protiepidemická opatření. Odložení respirátorů podporují nejen epidemiologové

Konec respirátorů se blíží Konec respirátorů se blíží Zdroj: rottonara
Nově nakažených případů koronaviru den ode dne ubývá. S klesajícími čísly se Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo po vzoru jiných států postupně rozvolnit od 1. března protiepidemická opatření. Nošení respirátorů se změní od neděle 13. března. Povinné zůstanou jen v hromadné dopravě, zdravotnických a sociálních zařízení. Pro odložení respirátorů je i virolog z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd ČR Evžen Bouřa. Epidemiolog Jiří Beran uvedl ve vysílání CNN Prima News, že nosit stále respirátory je kontraproduktivní. Vysokoškolští studenti se těší na „normální život“.

V zájmu Ministerstva zdravotnictví je další rozvolňování. „Na základě dat, která budeme sbírat další dva týdny a s odborníky vyhodnocovat, předložíme vládě návrh,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Další opatření, která ministerstvo zruší po 13. březnu, chce oznámit po dalším zasedání vlády. Ministerstvo podá návrh o zrušení respirátorů v hromadné dopravě, zdravotnických i sociálních zařízení, kde jsou v současné době kvůli epidemii stále povinné.

V rozhovoru pro Novinky.cz virolog Evžen Bouřa pokládá nošení respirátorů za zbytečné. Respirátory mají zabránit šíření viru SARS-CoV-2, což podle něj u omikronu nedává smysl. „Nošení respirátorů, jako ostatně i další opatření, může sledovat dva cíle. Jednak zastavit vlnu šíření viru SARS-CoV-2, což víme, že s variantou omikron nejde, nebo zpomalit šíření viru, což u omikronu nedává smysl. V tom je rozdíl proti variantě delta, při které bylo důležité šíření viru zpomalovat. Říká se tomu zplošťování peaku (vrcholu). Bylo důležité, abychom lidem dali čas se naočkovat a aby se nepřehltily nemocnice, protože delta posílala hodně lidí do nemocnic.“

Epidemiolog Jiří Beran je pro uvolnění všech opatření proti šíření koronaviru, ale upozornil na rizikové skupiny obyvatel. Do rizikových skupin řadí lidi ve věku nad 60 let, obézní osoby a jedince s cukrovkou. Těmto lidem doporučuje nosit respirátor při větším shromažďování lidí. „Musíme si uvědomit, že variantou omikron musí onemocnět každý občan bez ohledu na očkování nebo prodělání mutace delta. Nosit respirátor je kontraproduktivní. Je lepší, aby dýchací cesty člověka byly vystaveny běžnému vzduchu, aby si každý obnovoval floru a slizniční hlen v dýchacích cestách,“ řekl Beran ve vysílání CNN Prima News.
Lidé z rizikových skupin jsou podle něj v ohrožení i v případě, že budeme roušky či respirátory nosit všichni. „I když budou všechny děti ve škole nosit respirátory, nepomůže to, protože odpoledne ochranu úst sundají a nakazí babičku,“ vysvětlil Beran.

Také biochemik Zdeněk Hostomský již dříve poznamenal, že rozvolnění není chybou. „Omikron považuji za nejen evolučně nejvyvinutější virus, ale i za nejméně škodlivý. Věděli jsme, co čekat, že peak bude vysoký, čísla nakažených vystřelí nahoru. Teď se to ale obrací a klesá. Peak jsme překonali již 19. ledna a nemocnice se dosud nezaplnily,“ zdůraznil v polovině února.
S uvolněním restrikcí by naopak nepospíchal prezident České lékařské komory Milan Kubek. Podle něj by lidé, kteří se nechali očkovat jen kvůli opatřením, rychle ztratili motivaci k dalším posilujícím dávkám. „Při další covidové vlně však narazíme,“ uvedl v Hlavní zprávách na CNN Prima NEWS na začátku února.

 

Studenti se na rozvolnění těší. Začne jim konečně „normální život“
Na téma nošení respirátorů se vyjádřili i studenti Žurnalistiky Univerzity Palackého v Olomouci.
„Celkově jsem pro zrušení respirátorů. Podle mého názoru není covidová situace tak vážná, a proto mi moc nedává smysl respirátory nosit. Už bych rád začal fungovat normálně bez opatření. Respirátory bych znovu zavedl až v případě, když by se objevila nová varianta ohrožující zdraví, ale jen pokud by byl respirátor nějakým řešením,“ reagoval student prvního ročníku Viktor Skarpíšek na rozvolnění.
Jeho kolegyně Klára Kostíková by respirátory nechala povinné jen při návštěvě nemocnic nebo zdravotnických zařízeních. „I když jsem se nechala očkovat jen proto, abych mohla chodit do hospod, není to pro mě důvod k nenošení respirátoru. Ale teď respirátory lidi moc nenosí, tak mi přijde zbytečné, abych ho nosila všude. Například do hospody chodím i s kamarády ze školy, tak už je potom pozdě na nějakou ochranu. Nicméně bych nošení respirátorů nechala povinné v nemocnicích nebo jiných zdravotních zařízeních.“

Je zcela patrné, že období respirátorů upadá a jejich odložení bude velké plus pro spoustu lidí. Nabízí se ovšem otázka, jak dlouho to vydrží, a kdy si je znovu budeme muset nasadit.

Zdroje: Novinky.cz, CNN Prima News, Seznam Zprávy

Zobrazeno 810 krát
Naposledy upraveno: pá., 11. březen 2022 22:06
Pro psaní komentářů se přihlaste