čt., 4. duben 2024 09:12

Členové Etického panelu ČT rezignovali, Souček navrhne nové

Budova ČT v Praze na Kavčích horách Budova ČT v Praze na Kavčích horách Zdroj: Česká televize
Kritikům nového vedení České televize možná právě přibyla další vráska na čele. Zpráva o odstoupení všech členů Etického panelu sebou přinesla i spekulace o původu těchto nenadálých změn. Svou roli v tom mohly hrát i spory s generálním ředitelem Janem Součkem ohledně Václava Moravce či Jiřího Hynka.

Informaci, že všech pět členů orgánu z vlastního vůle opouští své pozice, potvrdil i jeden z jeho členů, Nikolaj Savický. Dle jeho slov se představy odstupujících členů o poslání Etického panelu (dále také EP) neslučují s představami současného generálního ředitele. Prostřednictvím dopisu tak oznámili kompletní rezignaci k 31. březnu.

Etický panel koncem března opouští Petr Brod, Richard Hindls, Petr Holubec, Václav Pačes a Nikolaj Savický. Dle mluvčí ČT Venduly Krejčové, generální ředitel jejich rozhodnutí respektuje. Aktuálně rezignující členové byli, dle jejích slov, jmenováni bývalým generálním ředitelem Petrem Dvořákem. Souček v nejbližší době hodlá Radě ČT předložit k projednání jména členů nových.


Etický panel je poradním orgánem generálního ředitele ČT. Jeho úkolem je přijímat stanoviska k eticky sporným aspektům vysílání televize. Má představovat pomyslnou protiváhu v otázkách etiky a posuzování profesionality redakce v tomto směru. V nedávné době orgán na popud Součka rozhodoval například ve věci sporu týkajícího se moderátora Václava Moravce. Na něho byla koncem minulého roku podána stížnost institutem Václava Klause za výrok, v němž ho označil za „ruského gubernátora“. Panel se moderátora opakovaně zastal a výrok označil za „nešťastný“ nikoli však v rozporu s kodexem. Tehdy nově zvolený generální ředitel však s usnesením nebyl zcela spokojen a požadoval větší odůvodnění.


Jako o dalším z možných důvodů odstoupení členů EP, se hovoří i o nezaujetí stanoviska ve věci kontaktu investigativního reportéra ČT Jiřího Hynka s obviněnými v kauze IKEM. Dle policejní dokumentace údajně redaktor aktérům této kauzy sliboval ovlivnění ministra zdravotnictví či si domlouval vyšetření pro příbuzné. S odvoláním na patrně probíhající vyšetřování EP odmítl v otázce rozhodovat, přestože Souček uvedl, že mu „není známo, že by bylo v dotčené věci vedeno trestní řízení proti Jiřímu Hynkovi“. Ve světle obou zmíněných kauz Souček v minulosti vyjádřil rozpaky nad principy činnosti panelu a uvedl, že dle něj nechápe svou úlohu.

Zobrazeno 77 krát
Naposledy upraveno: út., 16. duben 2024 18:29

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste