po., 8. prosinec 2014 21:09

Další exploze ve Vrběticích

Zlínsko - Ve středu 3. prosince explodoval další objekt muničního skladu ve Vrběticích a i den poté se stále ozývaly neřízené detonace. Příčina exploze není dosud známa, policie pokračuje v šetření. Jednou z možných příčin by mohl být sesuv kráteru, který způsobil výbuch 16. října. Podrobnější letecký průzkum ukázal, že k explozi došlo v objektu číslo 12. Bylo evakuováno téměř čtyři sta obyvatel a situaci hlídá asi sto šedesát policistů, hasičů a vojáků.

 „První výbuchy jsme zaznamenali ve středu 3. prosince v ranních hodinách. Detonace pokračují prakticky neustále, ovšem již s menší intenzitou,“ uvedla Lucie Nováka, ředitelka odboru tisku a public relations. Ministr vnitra Milan Chovanec bezprostředně po explozi svolal schůzku s hejtmanem Zlínského kraje a zástupci policie a hasičů.

Podle fotografií pořízených policejním vrtulníkem je sklad zasažen požárem. Jedná se o prostor vzdálený asi kilometr od původního epicentra. Z materiálů předložených firmou, která ve Vrběticích munici skladuje, se v objektu číslo 12 nacházelo v době výbuchu 12,8 tun výbušnin, především dělostřelecké granát, miny a samopaly.

Ve středu také policisté provedli evakuaci obcí Haluzice a Lipové, bývalé Vlárské sklárny a nedaleké střední odborné školy. Konec evakuace obyvatel bude záviset na výsledcích leteckého monitoringu celé oblasti. „Pyrotechnici vyrazili s naším obrněným vozidlem do okolí Haluzic a Lipové, kde hledají střepiny, které mohly odlétnout z vybuchlého skladu,“ popsala zlínská policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Obyvatelům obou obcí je poskytnuta psychologická péče a nabídnuto ubytování v lázeňském domě Hubert, který vlastní ministerstvo vnitra. Občané okolních vesnic mají k dispozici speciální telefonní linku (974 666 555), na kterou se mohou obracet se svými dotazy. Nadále trvá varování před vstupem do postižené oblasti, která je označena páskami a výstražnými cedulemi a nepřetržitě střežena vojáky a policisty.

 

Zdroj citace: www.mvcr.czzlin.idnes.cz

Zdroj fotografie: www.ceskenoviny.cz

Zobrazeno 1499 krát
Naposledy upraveno: út., 9. prosinec 2014 22:10
Pro psaní komentářů se přihlaste