po., 8. prosinec 2014 20:12

Darwinovy ručně psané poznámky jsou nyní k dispozici online

Na počest 155. výročí vydání nejslavnějšího díla Charlese Darwina „O původu druhů“ vznikl projekt jménem Darwin Manuscript Project, jehož hlavním úkolem bylo shromáždění a následné publikování tisíců poznámek slavného biologa.

 

Od vydání O původu druhů, slavného díla biologa Charlese Darwina a bezesporu jedné z nejvýznamnějších knih lidské historie, uplynulo 24. listopadu 155 let. Událost, která by nejspíš byla odbyta několika tweety a pár krátkými zprávami v novinách, získala na atraktivnosti díky lidem pracujícím na projektu nazvaném Darwin Manuscript Project, jehož hlavním úkolem je shromáždění a následné publikování tisíců poznámek a ručně psaných dokumentů průkopníka evoluce.

Projekt, jenž je kolaborací Amerického přírodovědného muzea a Cambridžské univerzity, začal v roce 2003 s jasným cílem digitalizovat kolekci Darwinových rukopisů. Zatím bylo zveřejněno více než 16000 poznámek, vědeckých spisů a náčrtů ve vysokém rozlišení, ale projekt není ani z poloviny hotov. Do června 2015 by mělo být veřejnosti k dispozici přes 30000 dokumentů, jež prošli rukama přírodovědce mezi lety 1835 a 1882. Ty zatím zveřejněné shrnují prvních 25 let vědcova života a vyprávějí příběh mladého Darwina, který začal nabývat přesvědčení o pravdivosti evoluce, objevil koncept přirozeného výběru a začal brousit své argumenty o adaptaci a vývoji druhů. Ti pozornější můžou najít i první Darwinovo použití výrazu „přirozený výběr“ jako vědeckého termínu. Jako zajímavý pohled do biologova soukromí se dá chápat roztomilá kresba na zadní straně rukopisu O původu druhů. Jde o ilustraci jednoho z jeho dětí ukazující dva jezdce, z nichž jeden sedí na mrkvi místo koně.

Další várka publikovaných poznámek má dokumentovat především 8 knih, které následovaly po Původu. Jak na svých stránkách uvedlo Americké přírodovědné muzeum: „Konečným cílem projektu je zařídit snadný přístup k hlavnímu důkazu o zrození a vývoji Darwinových pokusů prozkoumat a pochopit svět přírody.“

 

 

Zdroj fotografie: iflscience.com

 

Zobrazeno 1843 krát
Naposledy upraveno: út., 9. prosinec 2014 22:17
Pro psaní komentářů se přihlaste