po., 29. listopad 2021 11:49

Davidová slaví na úvod sezony zlato. Poprvé za svoji kariéru půjde do žlutého a povede SP, muži propadli

Davidová slaví na úvod sezony zlato. Poprvé za svoji kariéru půjde do žlutého a povede SP, muži propadli Zdroj: Instagram
O perfektní start do nové sezony se postarala Markéta Davidová, díky čisté střelbě vyhrála ve švédském Östersundu vytrvalostní závod na 15 kilometrů. Ve stejné disciplíně získala minulý rok v Pokljuce titul mistryně světa a svoji dominanci v této disciplíně potvrdila. V mužském závodě, který byl dlouhý 20 kilometrů dojel nejlépe na 21. místě Michal Krčmář.

Začátek biatlonové sezony přinesl řadu nečekaných zvratů, avšak pro českého fanouška velmi příjemných. Mistryně světa Markéta Davidová potvrdila svoji roli české jedničky a hned v prvním závodě bere zlato! Vyhrála o minutu a 17,7 sekundy před Rakušankou Lisou Theresou Hauserovou. Davidová se v dlouhém 15 kilometrovém závodě ujala vedení hned po druhé položce ve stoje a před svou závěrečnou čtvrtou střelbou si mohla dovolit i jeden terč minout. 

 Úspěch si ale nepřipouští. „Je to fajn pro hlavu, na druhou stranu opravdu ty první závody vůbec nic neříkají,“ poznamenala Davidová.

 Velkým favoritkám světového biatlonu se nedařilo. Vítězka loňského světového poháru Tiril Eckhoffová udělala na střelnici pět chyb, olympijská vítězka Hana Öbergová dokonce sedm! Lépe na tom nebyla ani její mladší sestra Elvira Öbergová, která chybovala pětkrát. 

 Na bodech nedojela pouze Davidová, ale i její starší kolegyně z týmu Lucie Charvátová, která obsadila 33. příčku. Ostatní české reprezentantky na body nedosáhly. Eva Puskarčíková obsadila 69., Tereza   Vinklárková 63. a Jessica Jíslová 58. příčku. 

Českým reprezentantům se start do sezony příliš nepovedl. Nejlepší Krčmář ztratil na vítězného Sturlu Holma Lagreida více než tři minuty. Ostatní čeští reprezentanti nebodovali. 

 

Zobrazeno 528 krát
Naposledy upraveno: čt., 2. prosinec 2021 09:30

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste