út., 9. prosinec 2014 10:08

Derniéra v Iráku

Bagdád - Zřejmě na poslední mezinárodní cestu se vydal americký ministr obrany Chuck Hagel. Do hlavního města Iráku přijel dopoledne v úterý 9. Prosince. Hagel podal začátkem listopadu rezignaci a na jeho pozici prezident Obama nominoval Ashtona Cartera, je tedy pravděpodobné, že na další cestu se Hagel nevydá.

 

Cílem setkání s americkými vojáky a iráckými politiky je zejména zjištění stavu bojů proti Islámskému státu (IS). Jeho vojáci už od léta okupují severní Irák, podle Hagela však irácké jednotky postupují proti (IS) daleko rychleji i díky náletům armády Spojených států na pozice islamistů. „Je to dlouhodobé úsilí a je to obtížné. Budou prohry a budou vítězství. Tak to nyní je a já se těším, až si o situaci udělám obrázek přímo na místě," řekl Hagel.

V Iráku je v současné době zhruba tři tisíce vojáků, Pentagon však plánuje jejich počet navýšit. Přímo proti IS americké však jednotky nevystupují; jejich úkolem je cvičit irácké a kurdské jednotky.

Republikán Hagel je ve své funkci od února 2013. V armádě působil aktivně například ve válce ve Vietnamu. S hodností seržanta obdržel dvakrát Purpurové srdce, Odznak bojové pěchoty a Vietnamský kříž za statečnost.

 

Zdroj fotografie: www.wikipedia.org

Zdroj citací: ČTK

Zobrazeno 1182 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. prosinec 2014 22:28
Pro psaní komentářů se přihlaste