čt., 21. duben 2016 11:51

Divadlo Sklep slaví 45. narozeniny

Praha – Fenomén české divadelní scény oslaví letos v dubnu 45 let od svého založení. K příležitosti jubilea se uskuteční festival, který promítne nejzajímavější počiny divadla a připomene herecké hvězdy, které se v souboru vystřídaly.

Festival se uskuteční v prostorách kulturního domu Dobeška, kam se divadlo Sklep přestěhovalo v roce 1980 a dodnes je jeho domovskou scénou. Začne v pondělí 25. 4. historickou Besídkou a průvodem k Dobešce. Program také nabídne kromě nových inscenací slavnostní představení hry Mlýny k 25. výročí od premiéry. Toto drama z vojenského prostředí je v divadle Sklep nejdéle uváděným titulem. Objeví se v něm například Jan Slovák, Zdeněk Marek, Tomáš Hanák, Ondřej Trojan nebo Milan Šteindler. V dalších dnech bude následovat výběr toho nejlepšího ze „sklepácké“ produkce. Oslavy zakončí premiéra třídílného seriálu České televize s názvem Böhmen und Mähren v pátek 29.4. Základem tohoto seriálu se staly nejoblíbenější scénky a skeče tohoto divadla za posledních deset let. Diváci v nich uvidí Jiřího Macháčka, Václava Marhoula, Davida Vávru a další.

Divadlo Sklep založili v roce 1971 Milan Šteindler a David Vávra. Tehdy jako čtrnáctiletí studenti začali hrát scénky ve sklepním prostoru domku Vávrových prarodičů. Zanedlouho začali společně s několika dalšími přáteli vystupovat veřejně ve studentských klubech a restauracích. Postupem času se zformovalo jádro hereckého souboru, přidal se Tomáš Vorel, František Váša, Eva Holubová nebo Tomáš Hanák.

Zobrazeno 2445 krát
Naposledy upraveno: so., 23. březen 2024 13:35
Pro psaní komentářů se přihlaste