st., 28. leden 2015 23:41

Divocí koně se opět budou pást i v Česku

Ve středu odpoledne převezla společnost Česká krajina stádo klisen divokých koní z Anglie do Milovic na Nymbursku. Celkem čtrnáct zvířat cestovalo do České republiky zhruba dvacet hodin. Na nové prostředí si zvykají poměrně rychle.

 

Pro divoké koně nachystali v Milovicích dvouhektarovou ohradu, sloužící jako aklimatizační prostředí, než si po převozu zcela zvyknou. Tam se o ně bude starat chovatel Jaroslav Jandl. „Mají tady připravenou vodu a seno. Seno možná ani nebudou chtít, ale pro jistotu jsme ho připravili. Budu sem každý den jezdit sledovat jejich stav a doplňovat vodu,“ sdělil. Po měsíci se přesunou do rezervace o rozloze 40 ha. Ta je podle odborníků schopná uživit třicetihlavé stádo. V plánu je také pokus o namnožení koní, proto do nové ohrady časem přibude i hřebec.

V Milovicích využijí koně ke spásání hrubé vegetace. Tímto přirozeným způsobem udržování pastvin se zlepší prostředí pro další rostlinné a živočišné druhy.

Divocí koně v Česku nebyli velkou řadu let v důsledku vyhubení. Jejich návrat zorganizovala nezisková organizace Česká krajina. Na spolupráci se podíleli také experti Akademie věd České republiky, Jihočeské a Karlovy univerzity. „Všechna zvířata evidujeme v plemenné knize. Pokud by bylo některé zvíře z pastviny ukradeno, stalo by se z chovatelského hlediska prakticky bezcenným, protože by bylo z plemenné knihy vyřazeno,“ řekl ředitel společnosti Česká krajina Dalibor Dostál.

Fotografie: Novinky.cz

 

 

 

 

Zobrazeno 2029 krát
Naposledy upraveno: pá., 30. leden 2015 22:09
Pro psaní komentářů se přihlaste