ne., 28. listopad 2021 14:04

Do čela fakultního senátu usedl politolog Tomáš Lebeda

Nový předseda AS FF UP Tomáš Lebeda Nový předseda AS FF UP Tomáš Lebeda Zdroj: Zdeněk Sodoma
Ve středu 10. listopadu proběhlo zasedání Akademického senátu Filozofické fakulty Univerzity Palackého (AS FF UP). Hlavním bodem jednání byla volba nového předsedy, kterým se nakonec stal Tomáš Lebeda. Řešilo se také téma týkající se korejských a indonéských studií.

Olomouc - Dosavadní předseda senátu Jan Stejskal z katedry historie se chystá na únorové převzetí funkce děkana Filozofické fakulty. Bylo proto nutné vybrat jeho nástupce ve vedení orgánu. Samotný Stejskal navrhl na toto místo Tomáše Lebedu z katedry politologie a evropských studií, kterému v úvodu zasedání vyslovil podporu. Lebeda v dalším průběhu přednesl důvody, proč usiluje o funkci předsedy. Zmínil například snahu pozměnit organizaci AS FF UP po vzoru univerzitního senátu. Slíbil férovost, transparentnost a hájení zájmů fakulty. Jediným protikandidátem byl Jiří Špička z katedry romanistiky, který rovněž dostal prostor k promluvě. Z jeho úst zaznělo, že by se po případném zvolení snažil podporovat rozvoj Filozofické fakulty.

V prvním kole volby obdržel Lebeda deset hlasů, Špička poloviční počet. Podle volebního řádu měli oba nárok na účast ve druhém kole. Romanista Špička se však rozhodl odstoupit a vyjádřil podporu Lebedovi. Pro jeho zvolení následně hlasovalo 12 senátorů, a tak se stal předsedou AS FF UP. Této role se okamžitě ujal.

První záležitostí, kterou senát s novým vedením projednával, byly záměry studijních programů Korejská studia a Indonéská studia. Vedoucí katedry asijských studií František Kratochvíl uvedl, že obory vznikly ve spolupráci s katedrou ekonomických a manažesrkých studií. Také upřesnil, že se jedná o bakalářský typ studia. Asijské jazyky tak bude možné studovat se zaměřením na využití v hospodářské praxi.

V závěru členové AS FF UP vyslovili poděkování dosluhujícímu předsedovi a budoucímu děkanovi Janu Stejskalovi. Na návrh Tomáše Lebedy bylo vyjádření díků zapsáno ve formě oficiálního usnesení senátu. Senátoři rovněž ocenili reprezentaci univerzity v médiích, o kterou se v poslední době stará řada akademických pracovníků. Další zasedání senátu by mělo proběhnout ve středu 8. prosince.

Zobrazeno 749 krát
Naposledy upraveno: ne., 28. listopad 2021 20:38
Pro psaní komentářů se přihlaste