čt., 22. listopad 2012 12:10

Do celorepublikového finále ve slam poetry postupuje Daniel Kunz

Středečního regionálního kola soutěže ve slam poetry, tedy klání básníků všech možných názorů i stylů, se zúčastnilo sedm soutěžících. Většina účastníků prezentovala už napsané texty, někdo ale sázel na improvizaci a objevily se i kombinace obou přístupů. Vítěz nebyl jistý do poslední chvíle.

Soutěž moderoval Bob Hýsek, který mimo jiné překládá texty Bukowského."Neexistuje žádné pravidlo, protože by to vedlo jen k podvodu, někdo by mohl napsat text doma a pak na jevišti předstírat, že improvizuje a vymýšlí všechno z patra," poznamenal Hýsek k otázce improvizace a předchozí přípravy.

Soutěž byla i přesto velice vyrovnaná a napětí vykulminovalo ve druhém kole. V tom prvním sice suverénně získal nejvyšší hodnocení společně s největším potleskem André Thaisz s básní o ateismu, ale ve druhém na jeho báseň pohotově zareagoval Daniel Kunz. Porota udělila oběma výjimečné hodnocení a do poslední chvíle tak nebylo zřejmé, kdo zvítězí. André Thaisz předvedl i v druhém kole, že veršovat umí výborně, nicméně překročil stanovený tříminutový limit. A i když se nakonec po bouřlivé diskusi body nestrhávaly, o jediný bod zvítězil Daniel Kunz. Ten tak získal odměnu v podobě tisíce korun a postupuje do celorepublikového finále.

Diváci se také v průběhu večera stali svědky jedinečné pantomimické adaptace Magorových básní, kterou předvedl Václav Dostál. Soutěž každoročně pořádá brněnské sdružení FLÉDA.

 

Zobrazeno 1980 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:44
Pro psaní komentářů se přihlaste