po., 1. květen 2023 15:08

Dokument, který na festivalu AFO dosáhl největších ovací – Víc než trauma

Víc než trauma Víc než trauma Zdroj: Metar 60 association
Olomouc - Válečná traumata v Evropě zanechávají stopu nejen na vojácích, ale i na lidech, kteří jsou válkou postiženi, a to zejména děti a ženy. Oceňovaný dokument Víc než trauma sleduje několik žen z chorvatského Vukovaru, které procházejí podpůrnou terapii.

Válečný konflikt, který v devadesátých letech zasáhl státy bývalé Jugoslávie, přiblížila chorvatská režisérka Vedrana Pribačic. Jedná se o časosběrný snímek, zaměřený na traumata žen, které byly v průběhu války vojáky znásilněny. Znásilnění je pro každou ženu jedno z nejtěžších životních zážitků, které ovlivňuje její další život, především v oblasti vztahů k mužům. Do programu se přihlásily ženy obou znepřátelených zemí, a to jak chorvatské, tak srbské. Na začátku je patrné, že tehdejší nepřátelství zemí ovlivnilo vzájemný vztah těchto žen i v současné době.

V průběhu terapie a při sdělování společných zážitků však našly k sobě cestu. Ženy, které přistoupily na režisérčin požadavek zveřejnit svůj osud, ve filmu otevřeně vypovídají, vzpomínají na hrůznou zkušenost a z ní vyplývající následky. Některé z protagonistek se nikomu po celou dobu nesvěřily a šílené zážitky nesly samy v sobě. Teprve v rámci programu Víc než trauma, do kterého se přihlásily, podstoupily individuální i skupinovou terapii, zároveň souhlasily s tím, že bude přítomná režisérka s kameramany. Výpovědi žen, které odkrývají téměř dvacet let jejich života, jsou dokladem jejich statečnosti, ale zároveň utrpení.

Pro diváka je zhlédnutí dokumentu velmi emoční zážitek, zejména v současné době, kdy se stejná zvěrstva odehrávají na nedaleké Ukrajině.

Zobrazeno 442 krát
Naposledy upraveno: po., 15. květen 2023 23:50
Pro psaní komentářů se přihlaste