po., 13. listopad 2017 21:32

Evropská unie podněcuje společný obranný plán

Litevští vojáci během cvičení Litevští vojáci během cvičení Zdroj: http://kam.lt/lt/titulinis_1220.html
Brusel - Většina členských států Evropské unie se 13. listopadu připojila k plánu užší obranné spolupráce. Jedná se o plán stálé strukturované vojenské spolupráce (PESCO) na podporu svých obranných rozpočtů a společných schopností. Státy, které se rozhodly do plánu zapojit, budou usilovat o sladění své obrany, a popřípadě se specializovat tak, aby se schopnostmi vzájemně doplňovaly. Účastníci mají také povinnost podporovat Evropský obranný fond, který by měl po roce 2020 činit 5 miliard eur (zhruba 127 bilionů korun).

Vznik PESCO znamená největší skok v obranné politice EU za poslední desetiletí. Celou dohodu iniciovalo především Německo a Francie, kterým dlouhou dobu oponovalo především Spojené království. Brexit je tudíž rozhodně jedním z faktorů, který PESCO umožnily.  K plánu se z 28 zemí připojilo 23 z nich, mezi nezúčastněné patří kromě Spojené království i Irská republika, Portugalsko, Dánsko a Malta.

Žádná "evropská armáda" ale nevznikne, spolupráce bude pravděpodobně fungovat na podobném principu jako například v NATO. PESCO má zejména podpořit spolupráci jednotlivých evropských armád při nasazení, popřípadě zjednodušit přenesení pod společné vedení v době krize. V samotném rozmístění jednotek bude mít stále poslední slovo stát, kterému dané jednotky přísluší.

"Posilování evropského obranného pilíře je pro ČR prioritou, proto jsme se dnes připojili k zemím, které se budou účastnit Stálé strukturované spolupráce EU v oblasti obrany PESCO. Umožní nám lepší spolupráci při rozvoji schopností a zapojení do konkrétních projektů evropské obrany," vyjádřil se na Twitteru český ministr zahraničí Lubomír Zaorálek, který se dnes jednání v Bruselu účastnil za Českou republiku spolu s ministrem obrany Martinem Stropnickým.

Spolupráce se začne v blízké době odehrávat zejména na základě různých projektů. Jejich podoba ještě není známá, ale počítá se, že započnou již v prosinci tohoto roku.

Zobrazeno 2017 krát
Naposledy upraveno: st., 15. listopad 2017 18:40
Pro psaní komentářů se přihlaste