so., 28. březen 2015 10:38

EXPO 2015: KOUSEK ČESKA V MILÁNĚ

  Jen něco málo přes měsíc zbývá do zahájení světové výstavy EXPO 2015, která se letos, svým místem konání, vrátí téměř po pěti letech zpět do Evropy. Uskuteční se v sousedství, severoitalské, kulturní a módní metropole, Milána, kde se výstava pořádala naposledy před více než sto lety.

 Téma pro rok 2015 zní „Uživit planetu, energie pro život“. Bude spojeno, jak s vědeckým pokrokem v oblasti jídla a výživy, tak s prezentací zvyklostí a tradic jednotlivých zemích v této oblasti. Celá výstava bude rozdělena do čtyř tematických oblastí, jimiž jsou Příběh lidstva, příběh potravin, Blahobyt a hladomor: paradox současnosti, Budoucnost potravin a V chuti je poznání.

 

Celý areál výstavy zabere plochu o rozloze více než kilometr čtvereční, kde se se svými pavilony představí od 1. 5. do 31. 10. 2015 přes 130 zemí světa. Jeho celkové pojetí mají na starosti švýcarští architekti Jacques Herzog a Pierre de Meuron, kteří v minulosti spolupracovali na projektu stadionu pekingských olympijských her 2008.

 

Vítězný projekt pavilonu, který bude reprezentovat Českou republiku, byl schválen již v roce 2013, a pochází z architektonického studia Chybik+Kristof Associated Architect. Náklady na výstavbu a následující demontáž pavilonu jsou odhadovány na částku pohybující se kolem 70 000 000 Kč. Stavební materiál plánují po skončení výstavy „recyklovat“ a následně jej použít na výstavbu mateřské školy.

 

Česká republika se zde hodlá prezentovat jako země s bohatou tradicí zemědělské a potravinářské výroby a mimo jiné chce poukázat na projekty spojené s péčí o vodní zdroje a jejich využitím či životním prostředím.

 

Zdroj obrázku: www.expo-2015.cz/stranka/fotogalerie

Zobrazeno 1501 krát
Naposledy upraveno: so., 4. duben 2015 21:03
Pro psaní komentářů se přihlaste