pá., 10. listopad 2023 19:33

Ferrari představilo nové lakování pro následující Velkou cenu F1 v Las Vegas

Nové zbarvení týmu Scuderia Ferrari Nové zbarvení týmu Scuderia Ferrari Zdroj: Twitter: @ScuderiaFerrari
Ferrari, nejslavnější a nejúspěšnější tým v historii formule 1, představilo nové zbarvení pro Velkou cenu Las Vegas. Ke tradiční červené barvě přibude i barva bílá. Ferrari tím vzdá hold své historii ve Spojených státech.

Italská stáj ukázala nový vzhled svých formulí na sociálních sítích. Bílá barva bude na autech figurovat na zadním křídle, krytu motoru a bude tvořit kruh s číslem jezdce. Dále se pak do barevně upravených jezdeckých kombinéz obléknou i jezdci týmu, Charles Leclerc a Carlos Sainz. Oba navíc budou mít i speciální design helmy.

Zbarvení samotné má pak připomínat auta z dob minulých, konkrétně ze 70. let. V té době v Americe probíhal první nárust popularity F1, hlavně díky Američanovi Mariu Andrettimu, který závodil mimo jiné i v barvách italské legendy. Právě u Ferrari získal Andretti své první vítězství, a to na Velké ceně Jižní Afriky v roce 1971.

Ferrari mělo na svých autech bílou barvu během celých 70. let, a to včetně let, kdy získalo dva jezdecké tituly mistra světa s Rakušanem Niki Laudou, v letech 1975 a 1977, a dokonce čtyři tituly konstruktérů, mezi lety 1975-1977 a ještě v roce 1979.

Bílá se na autech Scuderie objevovala, ve větším či menším množství, právě od 70. let. Po roce 1978 s ní v lakovně začali šetřit a na auta se pak ve větším množství vrátila až v roce 1993. Sezóna se ale stáji úplně nevyvedla. Tehdejší jezdci, Francouz Jean Alesi a Rakušan Gerhard Berger, nezískali jediné vítězství a oba se potýkali s četnými poruchami a dalšími problémy. I proto se v následující sezóně Ferrari rozhodlo vrátit k úplnému červenému zbarvení.

Na druhou stranu s bíle zbarvenými křídly, zažilo Ferrari i své nejslavnější období, kdy s německou legendou Michaelem Schumacherem získala stáj mezi lety 1999 a 2004 šest titulů mistrů světa v konstruktérech a pět titulů v šampionátu jezdců.

Letošní sezóna je pro Ferrari vesměs zklamáním. Perfektně to dokládá i poslední závod v Brazílii, kdy Charles Leclerc ani neodstartoval, protože mu při zahřívacím kole přestala fungovat hydraulika a v důsledku toho boural. „Přijel jsem do zatáčky, najednou mi odešel posilovač řízení a pak, z bezpečnostních důvodů, i motor. Následně se zablokovala zadní kola a já dostal hodiny," řekl Leclerc o nehodě serveru Motorsport.com. Poté, co byl šéf týmu, Fred Vasseur, dotázán, upřesnil že se tohle v sezóně ještě nestalo: „Alespoň ne během posledních deseti měsíců."

V Las Vegas F1 již kdysi závodila, a to v letech 1981 a 1982, ale to se ukázala jako chyba a od té doby „královna motorsportu“ do nevadské pouště nezavítala. V současné době však popularita F1 ve Spojených státech roste, a to hlavně díky dokumetnární sérii Drive to Survive na Netflixu, která přílákala obrovské publikum. Las Vegas je proto již třetím podnikem, který se v USA letos koná.

Zobrazeno 411 krát
Naposledy upraveno: so., 11. listopad 2023 22:27
Pro psaní komentářů se přihlaste