st., 26. duben 2023 14:35

Fiesta v Moravské Třebové? Studentský majáles ve stylu latinsko-amerických oslav

Fiesta de Majáles Fiesta de Majáles Zdroj: Kulturní služby města Moravská Třebová
Moravská Třebová - Letos se již potřetí uskuteční moravskotřebovský majáles, akce pořádaná studenty místních středních škol ve spolupráci s městskými kulturními službami. V rámci festivalu si každý přijde na svoje, návštěvníci se mohou těšit na sportovní soutěže, kulturní vystoupení, a letos vůbec poprvé organizátoři připravují slavnostní průvod městem.

Inspirací pro letošní majáles je latinsko-americká kultura. Den bude rozdělen do dvou částí. Dopoledne budou účastníci poměřovat své síly ve sportovních kláních v areálu TJ Slovan. Soutěžit se bude například ve fotbale, volejbale či stolním tenise. Odpoledne se organizátoři a účastníci majálesu shromáždí u areálu bývalé Miltry. Od bývalé továrny na mléčné výrobky půjde slavnostní průvod v doprovodu masek, kostýmů, a také alegorických vozů městem až na nádvoří moravskotřebovského zámku. Zde začne kulturní a zábavná část, ve které budou moci návštěvníci vyzkoušet všelijaké aktivity, mohou například prozkoumávat cizí světy ve virtuální realitě, osvěžit se jízdou na vodní skluzavce nebo soutěžit o zajímavé výhry na kole štěstí.Hlavními hvězdami odpoledního a večerního programu budou samotní studenti moravskotřebovských středních škol a jejich taneční vystoupení. Jako na každém majálesu, i zde nebude chybět vyhlášení krále a královny majálesu, a také vyhlášení nejlepší masky.

„Je to pro mě poprvé, co mám možnost podílet se na organizaci takové události. Jsem ráda, že tímto způsobem mohu nabírat zkušenosti, které zajisté uplatním i v budoucnu, třeba při pořádání maturitního plesu,“ říká Alexandra Protivánková, studentka sedmého ročníku místního gymnázia. „Nejvíce se těším na naše taneční vystoupení, u kterého již dolaďujeme poslední detaily. Doufám, že si diváci celou akci užijí a odnesou si nezapomenutelné zážitky,“ dodává Protivánková.

Poprvé se majáles v Moravské Třebové uskutečnil před dvěma roky, avšak kvůli covidovým opatřením nemohla probíhat shromáždění na veřejných místech, a tak studenti tvořili z domu. Mohli jsme zhlédnout hudební videoklipy, které žáci produkovali ve spolupráci s kulturními službami, po městě byly vystaveny instalace výtvarných děl, fotografií a vtipných koláží zachycující nesnáze spojené s distanční výukou.

Minulý rok majáles proběhl již bez omezení, a tak se během jednoho květnového dne účastníci sešli v areálu TJ Slovan. Tématem pro loňský ročník byla farma, všude byly k vidění balíky slámy, strašáci do zelí a všelijaké náčiní na pole. Během dopoledne proběhla sportovní utkání studentů, odpoledne měli návštěvníci možnost zhlédnout taneční vystoupení moravskotřebovských středoškoláků nebo také koncert místní kapely AcousticBox.

„Nejraději vzpomínám na naše taneční vystoupení, které jsme se spolužáky nacvičovali ve volném čase. Řekla bych, že publikum také zaujala soutěž v pojídání chilli papriček, bylo opravdu vtipné sledovat své kamarády se zrudlými tvářemi lapající po dechu,“ uvádí Hana Křetínská, jedna z organizátorek loňského ročníku majálesu.

Pokud byste se chtěli dozvědět o historii majálesu nejen u nás, zhlédněte článek redaktorky Lucie Mazurkové.

Zobrazeno 419 krát
Naposledy upraveno: st., 26. duben 2023 21:39
Pro psaní komentářů se přihlaste