čt., 9. listopad 2023 09:28

Five Nights at Freddy’s konečně přišlo i do Česka

Záhlaví oficiálního Twitter účtu filmu Záhlaví oficiálního Twitter účtu filmu Zdroj: Twitter: @FNAFMovie
Očekávaná hororová novinka Pět nocí u Freddyho (anglicky Five Nights at Freddy's, dále FNaF) konečně přichází do českých kin. Film je přístupný od dvanácti let a nadšení fanoušci plní kinosály.

Hororový film Pět nocí u Freddyho zavítal do českých kin premiérově 2.11. 2023 a láká tak především na navození strašidelné halloweenské atmosféry. To ale není jediný důvod, proč na něj lidi chodí do kina. Jako předloha mu totiž posloužila populární herní sérií stejného jména, jejímž tvůrcem je Scott Cawthon, takže fanoušci film zarytě očekávali už od května roku 2015, kdy byla zahájena jeho produkce.

Podle kritiků film sice moc neuspěl (na serveru Rotten Tomatoes má 29 %), ale stálí fanoušci jsou vesměs spokojení. Od data svého uvedení drží první příčku v návštěvnosti jak v Česku, tak i ve své domovině USA, a to hlavně díky fanouškům původní herní série. Spousta dnešních teenagerů a dvacátníků na FNaF vyrostla a má s jeho hraním spojeno spoustu vzpomínek, takže si film v kinech nemohla nechat ujít.

“Jsem dlouhodobý fanoušek, FNaF znám asi od dvanácti let a jeho příběh miluji," řekla nám studentka střední školy Natálie, která plánuje na film jít do kina. “Nelíbí se mi, že film je přístupný od dvanácti let. Já bych na to svoje dítě nepustila, i kdyby to nebylo vůbec děsivé. Nemůžu ale nikoho soudit, když jsem pravidelně sledovala let's playe ze hry, když jsem byla malá,” dodala její kamarádka Kristýna Hošková.

Film režírovala americká režisérka a herečka Emma Tammi, známá především díky režii filmu Vítr (2018) nebo seriálu Do temnoty (2020), ale nebyla první, kdo se této role ujal. Původně se této role měl ujmout Gil Kenan, který nakonec z produkce odešel a zastoupil ho Chris Columbus. Po změně scénáře Cawthonem, které opozdilo vydání filmu, ovšem od projektu také ustoupil. Hlavní role si zahráli Josh Hutcherson, Matthew Lillard a Elizabeth Lail. Film není prvním rozšířením této série mimo herní pole. V roce 2015 vyšla v Americe kniha The Silver Eyes (česky Stříbrné oči), jejímiž autory jsou Cawthon a Kiry Breed Wrisley, a díky její popularitě mezi fanoušky vyšla i další pokračování.

Zobrazeno 346 krát
Naposledy upraveno: čt., 9. listopad 2023 11:10
Pro psaní komentářů se přihlaste