po., 22. duben 2013 20:46

Flora bude letos ve znamení výročí univerzity

O tom, že Olomouc není jen městem univerzitním, není pochyb. Známé je také díky tomu, že se sem každoročně sjíždí na tisíce lidí, aby obdivovali krásu květin. I letos se koná už 34. ročník jarní výstavy a veletrhu květin Flora Olomouc. Areál olomouckého výstaviště se zaplní květinami nejrůznější druhů od 25. do 28. dubna.

Letošní ročník nese název "Vivat academia". Tvůrci se při připravování expozic totiž nechali inspirovat 440. výročím založením nejstarší moravské univerzity. Chtějí tak připomenou historii, ale i současnost osmi fakult Univerzity Palackého. Tímto tématem se inspirovala také soutěž floristů, kteří budou aranžovat kytice pro rektora a ozdobu auly.

Pro návštěvníky je připravená květinová přehlídka více než šesti tisíc kusů nejrůznějších květin jako jsou muškáty, fuchsie či petunie. Dále je připravená velká ,,holandská‘‘ expozice, kde nebudou chybět typické tulipány a narcisy. K vidění bude také výstava kaktusů, sukulentů a okrasných stromů a keřů, doplněná expozicí okrasných kamenů. Návštěvníci se mohou nejen kochat, ale také si nechat poradit od odborníků Českého zahrádkářského svazu. Ve Smetanových sadech se budou rozprostírat zahrádkářské trhy, kde si přijdou na své kutilové a zahrádkáři. K zakoupení budou nejen okrasné květiny a keře, ale také zahradnické pomůcky. pro návštěvníky výstavy budou otevřené také sbírkové skleníky s exotickou květenou a botanická zahrada Univerzity Palackého.

Kromě květin se zájemci mohou těšit na doprovodný program s vystoupením dechovek a folkovým festivalem Country Folk Flora, který se bude konat v hudebním pavilonu na hlavní aleji Smetanových sadů. Děti se mohou zúčastnit bludiště s vědomostními kvízy, dospělí zase posedět u cimbálu a skleničky vína v zahrádkářském sklípku.

Pro návštěvníky výstavy je také připravený historický motoráček, který bude jezdit mezi Hlavním nádražím a nádražím Nová Ulice u výstaviště Flora. Motoráček bude jezdit po celou dobu výstavy pro návštěvníky zdarma.

 

Zobrazeno 2014 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:44
Pro psaní komentářů se přihlaste