st., 8. listopad 2023 21:50

Formule 1 prohlásila, že Velká cena Abú Dhabí není ohrožena

Velká cena Abú Dhabí 2022, závod Formule 1 Velká cena Abú Dhabí 2022, závod Formule 1 Zdroj: formula1.com
Vrcholem celé formulové sezóny je již několik let závod v Abú Dhabí. Spekulace ohledně jeho uskutečnění, které kolovaly po internetu, F1 zametla pod koberec. I přes hrozící nebezpečí v důsledku rostoucího napětí mezi Izraelem a Hamásem se závod uskuteční.

Sílící napětí, které vnímá celý svět po začátku konfliktu mezi Izraelem a Hamásem se dotýká nejen politického světa, ale i toho sportovního. Spekulace o zrušení poslední Velké ceny F1 letošního roku se začaly na internetu objevovat začátkem tohoto měsíce. Spekulace vznikly na základě zprávy vydané britským ministerstvem zahraničí, která upozorňuje britské občany cestující do Spojených arabských emirátů na možné nebezpečí útoků a to i na místech „navštěvované cizinci“. 

„Měli byste udržovat vysokou úroveň povědomí o bezpečnosti, zejména na veřejných místech a na veřejných akcích," prohlásilo ministerstvo. Jak se později ukázalo, tato zpráva byla mylně spojena s reakcí na konflikt mezi Izraelem a Hamásem. Zvýšená úroveň pohotovosti ve Spojených arabských emirátech se totiž v současné době nachází na stejné úrovni teroristického statutu jako země nedávno hostící F1. To je například Německo, Francie, Belgie nebo Bahrajn. F1 se proto rozhodla vydat prohlášení, které vyvrací všechny spekulace a konání Velké ceny Abú Dhabí potvrdila beze změn. Podle Motorsport.com byla tato situace probrána a vyřešena, jak s šéfy týmů tak samotnými týmy.

Případ jako tento, kdy mohlo dojít ke zrušení závodu kvůli aktuální situaci v hostitelské zemi, například politické nebo přírodní, by nebyl první. V minulosti již došlo ke zrušení několika velkých cen. Jen v letošním roce se zrušily dvě velké ceny. Posledním zrušeným závodem byla Velká cena Emilia-Romagna v Imole, jež byla zrušena na základě ničivých záplav v regionu. Na začátku sezóny došlo k vyřazení Velké ceny Číny, z důvodu stále existujících covidových restrikcí. Dalším příkladem je zrušení Velké ceny Ruska, k němuž došlo po zahájení invaze na Ukrajinu v roce 2022. Nebo zrušení závodu v Bahrajnu v roce 2011, kde docházelo k protivládním protestům souvisejícím s Arabským jarem.

Zobrazeno 282 krát
Naposledy upraveno: čt., 9. listopad 2023 18:15
Pro psaní komentářů se přihlaste