so., 3. prosinec 2022 10:31

Fotbalové mistrovství světa zná své osmifinálové dvojice, dojde na překvapivé tváře i stálice turnaje

MS v kataru MS v kataru Zdroj: FIFA
Mistrovství světa došlo do své druhé poloviny, kde pro některé týmy turnaj teprve začíná. 18 nejlepších týmů základních skupin se utká v pavouku playoff o titul mistra světa. Postoupilo několik outsiderů i největší favoriti. Osmifinálové zápasy začínají v sobotu 3.12.

Nizozemsko – USA
Playoff letos odstartuje utkání nizozemských Oranjes s týmem Spojených Států Amerických. Nizozemci zvládli svoji skupiny se sedmi body, kdy porazili Senegal a Katar, bod za remízu získali proti Ekvádoru. Do osmifinále nastoupí jako favorité, svými výkony však zatím nedokázali všechny přesvědčit. Největší hvězdou je Coady Gakpo, který se prosadil ve všech třech zápasech. Jejich soupeř z USA postoupil z druhého místa za favorizovanou Anglií. USA si připsalo v základní skupině pět bodů za dvě remízy a výhru nad Íránem. Američané si zakládají na velmi dobré hře do defenzívy, kdy obdrželi pouze jednu branku, a to z penalty. Největší hvězdou týmu je Christian Pulišič z londýnské Chelsea. Případný vítěz se utká s vítězem zápasu Argentina – Austrálie.

Argentina – Austrálie
Jedním z největších překvapení základních skupin je postup Austrálie na úkor Dánska, které Austrálie v posledním kole porazila 1:0. Austrálie se prezentuje nízkým blokem a rychlými protiútoky. Ve skupině porazili zmíněné Dány a Tunisko. V úvodním utkání podlehli Francii 1:4. Naopak pro Argentinu byl postup povinností. Argentinský tým však do turnaje vstoupil překvapivou prohrou se Saudskou Arábií. Tým v čele s Lionelem Messim ale nesložil zbraně a v následujících dvou zápasech si poradil s Mexikem i Polskem a postoupil z prvního místa.

Japonsko – Chorvatsko
Pokud se bude mluvit o nějakém překvapení, určitě se bude mluvit o Japonsku. Japonci si ve skupině poradili jak s Německem, tak s Španělskem, paradoxně ztratili všechny body s Kostarikou. Skupinu nakonec s šesti body vyhráli, čímž si zajistili postup do osmifinále, kde na ně čeká relativně hratelný soupeř, Chorvatsko. Vícemistr z mistrovství světa před čtyřmi lety postoupil ze skupiny z druhého místa za Marokem. Chorvatský tým nechal za sebou Belgii, pro kterou turnaj skončil. Na vítěze čeká čtvrtfinále s vítězem utkání Brazílie – Jižní Korea.

Brazílie – Jižní Korea
Favorit turnaje z Brazílie vyhrál svoji skupinu před druhým Švýcarskem. V posledním skupinovém zápase však Brazílie ukázala, že není neporazitelná, když prohrála s Kamerunem, což bylo poprvé od roku 1998, kdy Brazilci prohráli zápas ve skupině. Tým plných hvězd jako Vinicius, Neymar, Casemiro a mnoho dalších míří pouze na nejvyšší příčky. Jako první krok musí porazit zarputilé Jihokorejce. Jižní Korea v čele s hráčem Heung Min Sonem se probojovala do playoff díky senzační výhře na Portugalskem, kterou vystřelil v poslední minutě hry Hwang Hee-Chang. Jižní Korea za sebou nechala na třetím místě Uruguay.

Anglie – Senegal
Pro anglický tým byl postup ze skupiny povinností. Anglie si ve skupině poradilo vysokým rozdílem 6:2 s Íránem, poté bezbrankově remizovali s USA, v posledním kole nadělili tři branky Walesu a se ziskem sedmi bodů si zajistili postup. Největší hvězdou týmu je útočník Harry Kane, který na svůj první zásah stále čeká. Vítěz Afrického poháru národů se probojoval do playoff z druhého místa. Před turnajem se Senegalcům zranila největší hvězda Sadio Mané, i bez něj však dokázal Senegal potrápit Nizozemce a porazit Katar s Ekvádorem. Senegal je jeden z mála týmů, kdy se v každém zápas vstřelilo minimálně dvě branky. Vítěz se utká s vítězem utkání Francie – Polsko.

Francie – Polsko
Další souboj Davida s Goliášem. Francie jakožto obhájce z roku 2018 prolomilo prokletí vítězů a poprvé od roku 2006 postoupil obhájce titulu přes skupinovou fázi. Francie si připsala šest bodů, kdy senzačně podlehla Tunisku, proti kterému však trenér Didier Dechamps nechal odpočívat téměř kompletní základní jedenáctku. Největší hvězdou je Kylian Mbappé, který ve svých 23 letech vstřelil již 7 branek na mistrostvích světa, letos se prosadil již třikrát. Polsko postoupil z druhého místa za Argentinou. Poláci se spoléhají hlavně na defenzívu, což prokázali v posledním zápase s Argentinu, kdy nedokázali vystřelit na branku soupeře ani jednou. V brance se letos daří Wojciechu Szczesnym, který dokázal dva zápasy v řadě vychytat penaltu soupeře.

Maroko – Španělsko
Dalším týmem, který překvapil celý svět, je Maroko. Maročané ještě neprohráli, když dokázali uhrát bod s Chorvatskem a porazit Belgii s Kanadou. Nejznámější tváří je mladý pravý obránce Archaf Hakimi, odchovanec Realu Madrid, hrající momentálně v PSG, si připsal zatím jednu asistenci. Na druhé straně hřiště nastoupí Španělsko, to postoupilo s nejmenší možnou hranicí na postup, se čtyřmi body. Ve skupině deklasovali 7:0 Kostariku, remizovali s Německem a v posledním kole prohráli s Japonci. Nejvíce bodů nasbíral Alváro Morata, který si připsal tři branky a jednu asistenci. Vítěz se utká s vítězem osmifinálového zápasu mezi Portugalskem a Švýcarskem.

Portugalsko – Švýcarsko
Portugalsko dle očekávání vyhrálo svojí skupině, kde si tým v čele s Cristianem Ronaldem poradil s Ghanou, Uruguayí, a nakonec prohrál s Jižní Koreou. Nejvíce bodů za portugalský tým zapsal Bruno Fernandes, ten má na kontě dvě branky a dvě asistence. Švýcarsko se v posledním kole utkalo o postup se Srbskem, ze kterého vyšlo jako šťastnější tým. V prvním kole porazil tým helvétského kříže Kamerun. Švýcaři na turnaji předvádí hezký fotbal a pro Portugalsko to bude zatím největší oříšek na turnaji.

Zobrazeno 366 krát
Naposledy upraveno: st., 7. prosinec 2022 16:42
Pro psaní komentářů se přihlaste