út., 9. prosinec 2014 22:34

Francie a Belgie zakázaly prodej desítek léků

Paříž/Brusel - Francie a Belgie zakázaly prodej asi třiceti nejrůznějších druhů léku. Důvodem, jak uvedly vlády obou zemí, se stala údajně zfalšované studie, podle nichž se léky schválily. Zakázané léky obsahují prášky proti alergiím, antidepresiva, pomocné látky při mírnění Alzheimerovi choroby. 

 

Celkem oba dva státy zakázali třicet tři léků. Francie dvacet pět a Belgie osm. Mezi výrobce patří i některé americké firmy, např. Abott a Mylan, indická společnost Zydus a další. Studii provedla na žádost firem společnost GVK sídlící v Hajdarábádu (Indie). Podle všeho v laboratoři došlo k manipulaci s výsledky. Tuto informaci uvedla v pondělí 8. prosince ČTK, s odkazem na list Süddeutsche Zeitung.

Zároveň list přináší uklidňující informaci o nehrozícím nebezpečí pro uživatele těchto medikamentů. Údajně zmanipulovaná studie zkoumala pouze generika (ekvivalenty existujících léčiv). Pokud by se projevili nežádoucí vedlejší účinky, projevili by se už při testování původních léků. Dalším důkazem bezpečnosti je fakt, že ke stažení léčiv z oběhu dojde až 18. prosince, nikoliv hned.

 

V reakci na to začala Evropská léková agentura prověřovat evropské licence vydané právě klinickou studií firmy GVK Biosciences. Celkový počet dosahuje něco přes 1200 licencí nutných k prověrce. Výsledky studie podle listu Süddeutsche Zeitung vyjdou na veřejnost v lednu příštího roku.

  

Zdroj fotografie: www.ordinace.cz

 

 

 

 

Zobrazeno 1498 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. prosinec 2014 00:58
Pro psaní komentářů se přihlaste