út., 9. prosinec 2014 00:58

Francie se chce podílet na vylepšení Temelínu a Dukovan

Praha - Česká vláda uvažuje o rozšíření obou našich jaderných elektráren o další bloky. V čele s Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) připravuje strategický rozvoj jaderné energetiky.

 

Na tomto projektu se chce podílet Francie, která s Českou republikou sdílí názor na využívání energetiky. Sobotka také uvedl, že Francie chápe naše potřeby, a proto má velký zájem o spolupráci. Jednání s francouzským premiérem Manuelem Vallsem dospělo k podepsání tzv. česko-francouzského partnerství na období 2014-2018, do něhož spadá i dohoda o spolupráci v kosmickém průzkumu. "Pan prezident (Miloš Zeman) deklaroval, že udělá vše pro to, aby příliv francouzských investic do ČR zesílil," sdělil k jednání s Vallsem mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Kromě prezidenta se jednání o ekonomické spolupráci zúčastnil také ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Jaderná společnost Areva se už jednou o úpravu Temelína ucházela. Později však byla ze soutěže vyřazena, protože ve své nabídce zcela nenaplnila zákonné a obchodní požadavky. Investice do zatím neuskutečněné přestavby Temelína se pohybují v řádech stamilionů korun.

Na oživení hospodářských vztahů, modernizaci průmyslu, technologií, vědy a výzkumu mají zájem zástupci obou zemí. Pokud se tedy Česká republika rozhodne projekt o dostavění Temelínu a Dukovan odstartovat, Francie se v každém případě hodlá zúčastnit. Dohoda o spolupráci vedla i k dalším podpisům, konkrétně smlouvy o vzájemném uznávání diplomů mezi oběma zeměmi a memorandu o porozumění.

  

 

Zdroj fotografie: wikipedia.org

Zdroj citací: www.aktualne.cz

Zobrazeno 1412 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. prosinec 2014 21:52
Pro psaní komentářů se přihlaste