pá., 10. listopad 2023 20:55

Hodině dějepichu právě vyšla první kniha

Ilustrační foto Ilustrační foto Zdroj: Pixabay
První kniha podcastu Hodina dějepichu právě vyšla a je k dostání v knihkupectvích po celém Česku. Podcasteři do ní vložili témata, která byla v podcastu nejoblíbenější, a zároveň je široce rozepsali. Fanoušci se mohou těšit jak na zajímavá fakta z dějepisu, tak na plno pikantností týkajících se sexu. Pokud však podcast neznáte, nezoufejte, knihu si i tak můžete bez problémů přečíst a naplno užít.

Podcasteři Jan Studnička a Tereza Kujová, kteří už od února 2022 každý týden pravidelně vydávají podcast Hodina dějepichu, v otázkovém speciálu z 30. října oznámili vydání jejich první knihy.

Kniha se skládá z devíti až deseti dílů podcastu, které byly nejoblíbenější mezi fanoušky a které jsou zároveň doplněné o mnoho důležitého z kontextu a zajímavostí, jež se do podcastu už nevešly. „Začal jsem přepisovat a pak jsem si říkal: ‚A tady ten detail jsem tam chtěl říct, a ten tam není. A tohle bych tam měl přidat.‘ A pak to nabobtnalo,“ řekl Studnička ve speciálu.

Přidaných detailů je v knize podle všeho opravdu hodně. „Obecně platí, že když píšu díl, tak má běžně tři strany, a to nám dělá těch krásných třicet až čtyřicet minut. A v knize má středověk, naše první kapitola, třicet stran,“ rozpovídal se Studnička.

Témata, která jsou v knize zahrnuta, jsou rozmanitá a týkají se mnoha různých časových období. Zároveň je v knize i hodně témat, která jsou zaměřená přímo na sex v historii, což mělo být původním tématem podcastu, od kterého se tvůrci postupně odklonili spíše čistě k historii. „Je tam teda středověk, je tam rozepsaná papežka. Jsou tam i typicky dějepišná témata jako kondomy, vibrátory, porno s chapadly. A samozřejmě také nacisti, kteří zabírají v podstatě třetinu knihy,“ řekl Studnička.

Kniha je psaná tak, aby si ji mohl přečíst kdokoliv, i ten, kdo o Hodině dějepichu nikdy neslyšel. Také je však protkaná různými vtípky, které jsou známé fanouškům právě z podcastu.

Knihu měli podcasteři původně v plánu vydat už na jaře, ale tím, jak jednotlivá témata nakynula, se její vydání odložilo až na podzim. Poslední den v říjnu byla tedy uvedena na pulty knihkupectví, a právě teď je k dostání. Jeví se tedy jako výborný dárek pod stromeček každému nadšenci do historie, fanouškovi podcastu, anebo jen komukoli, kdo by se chtěl dozvědět něco zajímavého.

Zobrazeno 277 krát
Naposledy upraveno: so., 11. listopad 2023 22:15

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste