so., 6. prosinec 2014 20:00

Hollande jednal s Putinem přímo na letišti

Na zpáteční cestě do své vlasti z Kazachstánu prezident Francouzské republiky François Hollande přistál na letišti Vnukovo v Moskvě a zde jednal s Vladimirem Putinem. Sám Putin doufá v to, že se snad brzy podaří uzavřít mír na východě Ukrajiny. O dodávce armádních lodí třídy Mistral, které měla Francie Rusku dodat na konci října údajně nemluvili.

 Jak Francie, tak Rusko požadují, aby krveprolití na Ukrajině neprodleně skončilo a aby se našly cesty vedoucí ke sblížení, a to včetně obnovení jednotného politického prostranství. "Situace na Ukrajině je tragická, stále tam umírají lidé. Velmi však doufám, že se v nejbližší době najde definitivní řešení, související s příměřím,“ řekl Putin novinářům po skončení schůzky.

Další kolo mírových jednání by se mělo odehrát příští úterý ve Minsku. Tuto informaci oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Povstalci jsou proti a navrhují, aby se jednání odložilo až na pátek.

Kyjev nedávno přerušil přísun financí na povstalecká území v Donbasu. To se týká i vyplácení důchodů či sociálních dávek. Zbytek Ukrajiny se naopak musí obejít bez dodávky uhlí z Donbasu, a to má velice špatný vliv na ukrajinskou energetiku. Podle ruského prezidenta je nutné tyto hospodářské styky obnovit co nejdříve. Putin také  varoval před snahou Kyjeva izolovat povstalecká území na jihovýchodě země. Podle něj by potom bylo těžké představit si územní integritu Ukrajiny.

 „Myslím, že bychom se měli vyvarovat toho, abychom tady měli další zdi, které nás mohou oddělovat. Je třeba v jistém okamžiku být schopní překonat překážky a nalézt řešení,“ zmínil francouzský prezident ještě před schůzkou.

 O lodích třídy Mistral se podle Putina nemluvilo. Smlouvu o dodávce dvou armádních plavidel uzavřela Francie s Ruskem už v roce 2011. Paříž ale koncem listopadu oznámila, že převzetí první ze dvou lodí se odkládá na neurčito a to kvůli ruskému zásahu na území Ukrajiny. Je to už druhý odklad této dodávky. 

 

Zdroj fotografie: Rt.com

 

 

 

 

Zobrazeno 1181 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. prosinec 2014 16:38
Pro psaní komentářů se přihlaste