st., 9. listopad 2022 09:41

Houston Astros potvrdil roli favorita a ovládl Světovou sérii

Majitel Jim Crane s trofejí pro vítěze Majitel Jim Crane s trofejí pro vítěze Zdroj: mlb.com
Houston Astros v neděli 6. listopadu na domácím Minute Maid Parku v brzkých ranních hodinách středoevropského času porazil Philadelphii Phillies a slaví svůj druhý triumf v nejlepší baseballové lize světa. Šesté klání Astros vyhráli 4:1 a celkově sérii ovládli 4-2 na zápasy.

Tím čím je pro hokej finále Stanley Cupu, tím je pro baseball světová série. Dvě nejlepší mužstva sezóny, se utkávají proti sobě v sérii na 4 vítězné zápasy, které na rok určí klubového mistra světa.

Letos se do světové série s pořadovým číslem už 117 dostali celky Houstonu Astros a Philadelphie Phillies. První jmenovaný byl jasným adeptem na titul. Již v průběhů sezóny sázkové kanceláře favorizovali nejvýše právě tým z Houstonu. Naopak u Philadelhie nebylo do poslední chvíle jasné, zda vůbec do vyřazovacích bojů zasáhne.

Nikdo jim nevěřil

Philadelphia skončila ve své východní divizi až na 3. místě za suverény letošní sezóny Atlantou a New Yorkem Mets. Nicméně v Národní lize obsadila celkově 6. místo, a to znamenalo, že vyzvala St.Louis Cardinals ve dvojzápase o divokou kartu do play off. Oba vyhrála vcelku přesvědčivě a postoupila do čtvrtfinále. Tam narazila na svého divizního rivala a obhájce vítězství Atlantu Braves, která ze všech 30 týmů celé Major League skončila v základní části třetí. Forma, soupiska, všechno hrálo v neprospěch Phillies. Jenomže v play off se zrodila úplně nová Philadelphie. Braves se povedlo vyhrát pouze druhý duel (3:0), zbylým třem opanovali znova baseballisté z Pensylvánie. Zejména domácí zápasy na Citizen Bank Parku ovládli naprosto přesvědčivě, když Braves přehráli o 13 doběhů a sami inkasovali pouze 4. 

V semifinále, tedy ve finále Národní ligy se postavili dalšímu velkému překvapení letošní Postseason San Diegu Padres. Souboj dvou nejméně očekávaných týmů měl, ale opět jednoznačný průběh. Padres slavili obdobně jako Atlanta pouze ve druhém zápase, kde na Petco Parku vyhráli 8:5. Hlavní strůjcem úspěchu byli pálkaři. Jeden z největších momentů se odehrál v pátém utkání. Padres ještě před osmou směnou vedli 3:2, v té ale předvedl další ze svých galapředstavení Bryce Harper a dvoubodovým homerunem otočil zápas na 4:3. V deváté směně pak už closer Ranger Suárez na nadhozu pohlídal skóre, což znamenalo, že si Phillies po 13 letech zahrají o svůj třetí titul ve světové sérii.

Suverenita celou sezónu

Na druhé straně Houston Astros celou sezónu ukazoval, proč je za posledních 6 let počtvrté ve finále. Svou západní divizi vyhrál naprosto s přehledem. Na celkové vítězství v Americké lize mu sice lehce šlapali na paty Yankeeové z New Yorku, ale první místo si Astros pohlídali, když z celkových 162 zápasů v základní části odešli poraženi pouze v 56 případech. Tudíž nemuseli narozdíl od Phillies hrát o divokou kartu a postoupili rovnou do čtvrtfinále, kde se utkali se Seattlem Mariners. Úspěchem pro mariňáky ze Seattlu už byla samotná účast v play off, které si znova zahráli po dlouhých 21 letech. Podle toho vypadal i průběh celé série, kterou Astros vyhráli jasně 3-0.

To ovšem neplatilo o již zmíněném New York Yankees, který na texasany čekal v semifinále, respektive ve finále Americké ligy. Střet s nejúspěšnějším celkem baseballové historie měl být tím nejzajímavějším, co nám letošní Postseason nabídne. Všichni se těšili na vyrovnaný souboj, zejména na střet mezi nadhazovačem Justinem Verlanderem a ve famózní formě letos pálícím Aaronem Judgem. Judge 4. října překonal dosavadní rekord Americké ligy v počtu odpálených homerunů za sezónu, když proti Rangers poslal už po dvaašedesáté míček za plot. Astros však opět nepoznali hořkost porážky a ukázali, že disponují možná nejlepší rotací nadhazovačů v celé lize. Deklasovali Yankees 4-0 na zápasy a se skórem 7-0 postoupili do světové série.

Průběh finále

Neporazitelnost Houstonu ukončila Philadelphie již v prvním utkání, když díky odpalům Nicka Castellanose a Aleca Bohmana ve čtvrté a J.T. Realmuta v páté směně vyrovnala nepříznivý stav 5:0. Od šesté směny vyrovnané skóre drželi nadhazovači obou týmu, a tak musel už první zápas do prodloužení. V desáté směně J.T. Realmuto znova úřadoval na pálce a solo homerunem poslal Phillies do vedení v sérii. V druhém duelu kraloval Framber Valdez. Osmadvacetiletý Dominikánec nepovolil šest směn jediný doběh Philadelphie. Jeho nástupci na kopci Houstonu pak už náskok udrželi a Astros se mohli radovat z výhry 5:2. 

Po dvou zápasech v Houstonu se finále přesunulo do Philadelphie. Právě výhodu domácího prostředí využili baseballisté Phillies dokonale a vyhráli suverénně 7:0. Z vysoké prohry se, ale Astros otřepali a o 24 hodin později předvedli výkon, jaký nečekal málo kdo. Po 66 letech od legendární Perfect Game Dona Larsena proti Brooklynu Dodgers byli fanoušci svědky dalšího No-hitteru ve světové sérii. Unikát jménem No-hitter znamená, že ani jeden z hráčů za 9 směn nezaznamená úspěšný odpal, nadhazovači s přispěním svých polařů je všechny vyřídí. Všechno odstartoval Cristian Javier, který na kopci vydržel 6 směn, v nichž si připsal 9 strikeoutů a pouze 2 mety zdarma. Historický zápis pak dokonala trojice relieverů Abreu, Montero a Pressly. Navíc v páté směně si hosté připsali 5 doběhů, a tak byla série zase vyrovnaná 2-2. 

Následující zápas byl opět v režii nadhazovačů Astros a především jejich největší hvězdy Justina Verlandera. Prosadil se i mladíček Jeremy Pena na pálce. V osmé směně ještě navýšil skóre Yordan Alvarez, takže do čtvrtého nejlidnatějšího města Spojených států amerických jeli Astros ukončit před domácím publikem celou sérii.

A to se také stalo. Astros díky Yordanu Alvarezovi a Christianu Vazquezovi v šesté směně rozhodli zápas. Nadhazovači už poté zaváhání nepřipustili a na ukazateli skóre, tak svítilo 4:1 pro domácí. Hráči Houston Astros, tak podruhé po svém triumfu v roce 2017 zvedli nad hlavu ikonickou trofej pro vítěze. 

Zobrazeno 1732 krát
Naposledy upraveno: st., 9. listopad 2022 10:42
Pro psaní komentářů se přihlaste