pá., 13. březen 2020 12:37

Hradec Králové si bude tento rok připomínat výročí narození Josefa Gočára

Josef Gočár Josef Gočár Zdroj: Slavné vily Pardubického kraje
Hradec Králové – Před 140 lety se narodil významný kubistický a funkcionalistický hradecký architekt Josef Gočár. Přímo v jeho rodišti si návštěvníci Bílé věže mohou projít speciální prohlídkový okruh přizpůsobený výročí. Navíc k této příležitosti začala Česká pošta tento týden prodávat tématické známky.

„Prakticky celý rok si v Hradci Králové budeme architekta Gočára a jeho období tvorby připomínat. Začali jsme hned s novoročními oslavami, které měly charakter prvorepublikových oslav, což mělo připomenout vzkvétání města Hradce Králové právě v době Josefa Gočára,“ říká primátor města Alexandr Hrabálek.

K dalším akcím bude patřit také tematická výstava v Muzeu východních Čech, která se uskuteční na podzim, prohlídka se speciálním okruhem na Bílé věži a také společná aktivita Rady Evropy a Evropské komise – Dny evropského dědictví, které budou v termínu od 12. do 20. září. V rámci akce se návštěvníci mohou těšit na otevření nejzajímavějších budov a architektonických památek. Letošní téma se zaměří na stavby pro vzdělání, které navrhl Josef Gočár pro město Hradec Králové. K příležitosti výročí jsou na letošní rok také naplánované přednášky, konference a vzdělávací akce.

 

Od tohoto týdne je v prodeji příležitostný poštovní aršík

„Rozmanitost tvorby Josefa Gočára připomíná nyní Česká pošta s příležitostným malým archem známek. Pozadí aršíku, který tvoří dvě různé známky a kupon, tvoří Gočárův regulační plán Hradce Králové. Motivem ústřední známky je Gočárův portrét a motivy druhé známky a kuponu jsou nejvýznamnější Gočárovy královéhradecké stavby,“ říká vedoucí odboru památkové péče Jan Falta.

Autorem výtvarného návrhu je Jan Kavan, liniovou kresbu známky zhotovil Václav Fajt. Aršík je možné zakoupit na specializovaných filatelistických přepážkách, na webových stránkách České pošty nebo přímo na vybraných pobočkách. Nominále známek na aršíku je v hodnotách 23 a 45 korun.

 

Josef Gočár patří k nejvýznamnějším českým architektům první poloviny 20. století. Působil převážně na východě Čech. Jeho prvním dílem je Červená vila Josefa Binka v Krucemburku. V Hradci Králové zrealizoval projekt na schodiště u kostela Panny Marie, územní plán města, regulační plán nábřeží, magistrát města, výstavbu v Labské kotlině, školní areál (mateřská škola, obecná a měšťanské školy a reálné gymnázium, nyní Gymnázium J. K. Tyla) a Ulrichovo náměstí. K jeho dalším významným dílům mimo Hradec Králové patří například Dům U Černé Matky Boží v Praze a Lázeňský dům – Gočárův pavilon v Lázních Bohdaneč.

Gymnázium Josefa Kajetána Tyla v Hradci Králové

Zobrazeno 1893 krát
Naposledy upraveno: ne., 15. březen 2020 22:02

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste