čt., 3. prosinec 2015 20:36

Sbor Jitro vystoupí se Snovými koledami v Praze

Česko - Královéhradecký dětský sbor Jitro vystoupí příští týden v rámci svých předvánočních koncertů v Praze. Společně se Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy FOK a sborem Pražští pěvci odzpívá v tamním Obecním domě hned dva koncerty. Během 9. a 10. prosince zazní tradiční i nové vánoční koledy skladatelů Miloše Boka, Luboše Fišera a Jana Kučery. Poslední jmenovaný bude koncerty zároveň i dirigovat.

Čas adventu je, co se koncertů týče, pro Jitro vždy nabitým obdobím. Letos kromě Prahy vystoupí dvakrát v domovském Hradci Králové, ale také několikrát ve Francii či Německu. I přes zahraniční koncerty se sbor soustředí zejména na ty pražské. "Za 42 let existence sboru je to pro nás vůbec první příležitost zazpívat si s pražským Symfonickým orchestrem FOK ve Smetanově síni Obecního domu v jeho abonentním cyklu," říká sbormistr Jitra Jiří Skopal.

Na programu koncertů zazní celkem tři cykly koled. Jako první návštěvníci uslyší Snové koledy od Miloše Boka, po němž pořadatelé pojmenovali i samotné koncerty. Následovat bude šest vánočních písní pod názvem Benedicamus Domino, které skladatel a dirigent Jan Kučera dokončil teprve nedávno. Zároveň se tak jedná o světovou premiéru.

Na závěr koncertu představí Jitro, Pražští Pěvci a orchestr FOK Vánoční koledy od Luboše Fišera. Poslední zahrnuje úpravy tradičních českých koled, jako jsou Nesem vám noviny, Veselé vánoční hody nebo Jak jsi krásné, neviňátko, ale i méně známé vánoční písně, například Splnilo se písmo svaté, Poslyšte s radostí nebo V půlnoční hodinu. Jako sólisté vystoupí Barbora Perná, Aleš Briscein, Jiří Hájek a Alfred Strejček.

Na oba koncerty i na veřejnou generální zkoušku už nezbývá mnoho vstupenek. Zakoupit je můžete za ceny od 300 do 600 korun přes internetové stránky Symfonického orchestru hlavního města Prahy FOK.

Zobrazeno 1960 krát
Naposledy upraveno: út., 5. březen 2024 16:16
Pro psaní komentářů se přihlaste