po., 5. prosinec 2022 21:17

Hrdiny prvních dní mistrovství v Kataru se stali bojovníci ze Saudské Arábie. Kartami v silné skupině zamíchali i Japonci

V Kataru začal největší fotbalový svátek. Domácí zahájení proti Ekvádoru nezvládli. Roli favorita potvrdili Angličané, Španělé, Francouzi, Belgičané, Portugalci i Brazilci. Naopak selhali Argentinci proti výběru Saudské Arábie a Němci nestačili na Japonce. Švýcaři zvládli bitvu s Kamerunem. O body se musel dělit Wales s USA. Pro fotbalového fanouška nejsmutnější výsledek přinesly hned čtyři zápasy.

Katar - Ekvádor (2:0)
Turnaj zahájil v neděli 20. listopadu duel domácího týmu s Ekvádorem. Už dávno před začátkem mistrovství světa v Kataru bylo jisté, že se nám naskytne příležitost sledovat jednu z nejkontroverznějších sportovních akcí vůbec. Rozporuplná přitom není jen politická situace turnaje. Po sportovní stránce účastníky kromě vysokých teplot zaskočil netradiční termín konání. Většina zúčastněných fotbalistů hrála ještě týden před zahájením mundialu ligové kolo a čas na přípravu se tak zkrátil na minimum. To se však netýká katarské reprezentace. Katarští hráči, na rozdíl od ostatních, nehráli už několik měsíců žádná utkání na klubové úrovni, místo toho absolvovali velké množství reprezentačních „přáteláků“, při nichž se střetli kromě dalších reprezentací i s evropskými kluby. Sehráli vyrovnaná utkání se soupeři z italské Série A, ale také porazili 2:0 ve Vídni TJ Partizán Domaniža ze slovenské páté nejvyšší soutěže.

Nevyřčeným faktem je, že pro domácí tým měl být úvodní souboj zároveň vrcholem celého mistrovství, protože jejich šance v následujících zápasech (se Senegalem a Nizozemím) padají strmě dolů. Domácím fanouškům tak dlouho očekávané odpoledne nakonec mnoho radosti nepřineslo. Nejenže jejich tým zápas prohrál, aniž by rozvlnil síť soupeře, ale ani předvedený výkon neoslnil.

Anglie - Írán (6:2)
Ve druhém zápase turnaje nedokázali Íránci zkrotit lvy z Albionu, před turnajem kritizovaný favorit dovolil sice bojovnému soupeři dvě branky, ale sám se prosadil hned šestkrát a vzbudil tak v příznivcích Anglie novou naději. V zápase se blýskl skvělým výkonem, podtrženým dvěma góly, kanonýr Bukayo Saka.

Senegal - Nizozemsko (0:2)
Zatím nejvyrovnanější fotbal přinesla konfrontace mezi výběrem ze země tulipánů a nejsilnějším týmem černého kontinentu (oslabeného zraněním Sadia Maneho). Evropané si sice se Senegalci dlouho nevěděli rady, necelých šest minut před koncem řádné hrací doby ale našel Frenkie de Jong přesným balónem hlavu střídajícího Codyho Gakpa a ten poslal svůj tým do vedení. Až v devětadevadesáté minutě pojistil vítězství Davy Klaasen.

USA - Wales (1:1)
Další vyrovnaná bitva už přinesla první remízu turnaje. V osmdesáté minutě se z puntíku nemýlil zkušený Gareth Bale. Dokázal tak zareagovat na krásnou spolupráci Christiana Pulišiče s Timothym Weahem z prvního poločasu. Poslední pondělní hvizd rozhodčího zazněl za stavu 1:1.

Argentina - Saudská Arábie (1:2)
V úterý asi málokterému sázkaři vyšel tiket. První poločas dne ještě naplňoval očekávání. Přestože brankář Saudské Arábie lovil míč v síti hned čtyřikrát, skóre se měnilo jen po Messiho gólu z penalty a do kabin si Argentinci odnášeli těsné vedení. Do druhého poločasu ale nastoupil oucaidr ve velkém stylu a po osmi minutách se překvapivě ujal vedení. Zaskočené jihoamerické hvězdy se už nerozzářily a Saudská Arábie se po heroickém výkonu postarala o dost možná největší senzaci celého turnaje.

Dánsko - Tunisko (0:0), Mexiko - Polsko (0:0), Francie - Austrálie (4:1)
Dánsko nevyzrálo na tuniské fotbalisty. Už tradičně naladil skvělou formu na mistrovství světa mexický brankář Ochoa a nepustil za svá záda ani penaltu polské superstar Roberta Lewandowského, diváci tak museli hned po první remíze 0:0 na turnaji přijmout i tu druhou. Bezbrankový půst přerušili až Australané, když se nezalekli zvučných jmen na soupisce obhájců a v deváté minutě dokázali překonat Llorise, konkrétně se o první a bohužel pro protinožce i poslední smutnou chvíli Francouzů postaral Craig Goodwin. Následně se už hrálo podle not mužů ze starého kontinentu, srovnával Rabiot a stav otočil Giroud, který se později připsal na seznam dvougólových střelců. Mezi tím o sobě dal vědět i Kylian Mbappé. Francie - Austrálie 4:1.

Maroko - Chorvatsko (0:0)
První středeční utkání slibovalo další vyrovnaný souboj a skutečně došlo opět na bezbrankovou remízu, když se nepodrobil trochu opomíjený, ale velmi kvalitní výběr z Maroka chorvatským finalistům z roku 2018.

Německo - Japonsko (1:2)
Turnaj pokračoval neméně atraktivní bitvou Die Mannschaftu s Japonskem. Asijské mužstvo dalo najevo už v Rusku, že ho není radno podceňovat. Přesto mu letos dával šanci na postup do vyřazovací fáze málokdo, kromě Německa jim v cestě stojí i Španělé. To Němcům se nevzpomíná na představení v Moskvě dobře. I přes nadějný vstup do zápasu svěřencům Hanse Flicka teplejší podnebí větší štěstí nepřineslo a po dvou inkasovaných brankách na konci druhé půle si už další zaváhání nemohou dovolit. Japonský tým si ale nezískává přízeň diváků po celém zemi jen na hřišti. Před čtyřmi lety obletěly svět záběry fanoušků uklízejících po zápase tribuny. Japonci v hledišti opět dostáli své pověsti a k nim se přidali i hráči, jen těžko uvěřitelně působí obrázky z jejich vzorně uklizené šatny.

Španělsko - Kostarika (7:0)
Bude to tým trenéra Enriqueho, který dostane v příštím zápase příležitost ukončit naděje Německa na zisk další trofeje. A Kostaričané by mohli potvrdit, že před naším největším sousedem stojí skutečná výzva. Tým z jižní Evropy je známý svým dominantním herním projevem, Španělé ale ukázali, že letos se chystají i na střílení branek. Soupeř poprvé kapituloval v jedenácté minutě, o poločase už na výsledkové tabuli svítila trojka a místo toho, aby si v druhém dějství favorit svůj pohodlný náskok pohlídal, nadělil bezmocným hráčům z Kostariky další čtyři góly. Dvakrát se trefil Ferran Torres, po jednom úspěchu zaznamenali Olmo, Asensio, Gavi (čímž se stal nejmladším střelcem na mistrovství světa od Pelého), Soller a Morata.

Belgie - Kanada (1:0)
Poslední zápas třetího hracího dne sehrála Belgie s Kanadou. První polovina patřila jasně rychlíkům ze země javorového listu, hned tři příležitosti na odpískání pokutového kopu proti Belgii dostal sudí, rozhodl se ale ukázat na značku jen jednou. Alphonso Davies nedokázal překonat Thibouta Courtoise, čehož využil zkušenější soupeř, přesněji Michy Batchuayi, a těsně před koncem prvního poločasu vystřelil pro svou zemi vedení 1:0. Přes sympatický výkon Kanaďané nedokázali v druhém poločase ani vyrovnat.

Švýcarsko - Kamerun (1:0), Uruguay - Jižní Korea (0:0), Portugalsko - Ghana (3:2)
Poslední den prvního kola otevřeli Švýcaři, kteří dokázali po brance rodáka z Kamerunu Embola zdolat střelcovu původní domovinu. Ještě o jeden gól chudší bylo klání Uruguaye s Jižní Koreou. Na gólové hody to dlouho nevypadalo ani při střetu Portugalska s Ghanou. Čekání na gól ukončil další proměněnou penaltou Cristiano Ronaldo a spustil stavidla. Padly ještě čtyři branky. Portugalsko - Ghana 3:2.

Brazílie - Srbsko 2:0
Největší favorit celého turnaje se předvedl až jako poslední, a to proti ambicióznímu výběru ze Srbska. V dynamickém prvním poločase se žádný z hráčů nedokázal prosadit. Druhý poločas už patřil kanárkům. V 62. minutě, úspěšně dorážel Richarlison, jen jedenáct minut na to se stejný hráč mohl po parádních nůžkách radovat podruhé. Víc gólů už ale tlak Brazilců nepřinesl a zápas skončil 2:0.

Zobrazeno 512 krát
Naposledy upraveno: po., 5. prosinec 2022 21:28
Pro psaní komentářů se přihlaste