ne., 16. listopad 2014 10:38

Hudba pomáhá již osm let

Festival Hudba pomáhá se letos opět rozhodl pomoci a připravil si několik benefičních koncertů, tentokrát na podporu handicapovaných dvojčat Petry a Renáty Štanclových. První koncert s podtitulem Ježíšek pro Petru a Renátu se bude konat v neděli, 30. listopadu, v kostele sv. Petra a Pavla v Morašicích. Největší událostí poté bude vystoupení Dana Bárty se skupinou Illustratosphere 5. prosince v M-klubu ve Vysokém Mýtě. Kromě toho přichystali organizátoří festivalu několik dalších akcí v Litomyšli a ve Vysokém Mýtě.

Vysoké Mýto - Benefiční festival Hudba pomáhá vznikl v roce 2007, od té doby již podpořil nejen sedm handicapovaných dětí, ale také organizaci Berenika. Po úspěchu loňského koncertu pro postiženého Erika Pecháčka, kde se podařilo získat téměř čtvrt milionu korun, se organizátoři rozhodli pomoci handicapovaným dvojčatům.

Osmnáctileté sestry Petra a Renáta Štanclovy trpí kvadruparetickou formou mozkové obrny s přidruženým mentálním postižením, zrakovou vadou a epilepsií. U dívek se toto postižení projevilo až po narození a nyní je v podstatě neměnné. Po mentální stránce jsou zhruba na úrovni batolete, ta fyzická s sebou nese mnoho obtíží. Rodina se tak musí postarat o krmení, převlékání a další podobné úkony, které člověk běžně zvládá sám.

Z výtěžku festivalu by organizátoři chtěli oběma dívkám financovat roční pobyt v denním stacionáři v Litomyšli. Ten by jim dal možnost dále se rozvíjet a poznat jiné prostředí, než ve kterém vyrůstají. Péče poskytovaná ve stacionáři pozitivně ovlivňuje jejich zdravotní stav a zlepšuje pohybové schopnosti. „S holkama tam rehabilitují, cvičí jejich jemnou motoriku, chodí do bazénu a připravují pro ně celodenní program. Věnují se jim intenzivně v kuse. My jim sice můžeme dát lásku a pohodu, ale nejsme schopní zajistit všechnu speciální péči, kterou potřebují," vypráví maminka Jana Štanclová.

Na festivalu Hudba pomáhá v minulosti vystoupily takové skupiny jako Chinaski, Skyline nebo třeba Vypsaná fiXa. Letos účast přislíbil Dan Bárta se skupinou Illustratosphere, který vystoupí 5. prosince v M-klubu ve Vysokém Mýtě. Organizátoři mají v plánu také tři koncerty s názvem "Ježíšek pro Petru a Renátu". Na těch zahraje skupina Parkoviště pro Velbloudy a objeví se i mnoho dalších speciálních hostů. Vybrané peníze budou poté předány rodině Štanclových.

Každý, kdo by rád podpořil dobrou věc, je na festivalu vítán. Organizátoři doufají, že se podaří vybrat dostatečné množství peněz na pobyt v denním stacionáři, aby dostáli svému mottu a mohli tak "osladit život někomu, kdo ho zase tak sladký nemá".


Zdroj obrázku: www.hudbapomaha.cz
Zobrazeno 1726 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste