ne., 30. říjen 2016 12:25

Zdravotníci očkovali irácké děti proti obrně

Irácké dítě, ilustrační foto Irácké dítě, ilustrační foto Zdroj: https://pixabay.com
Bagdád – Minulý týden proběhla pětidenní očkovací kampaň zaměřená na dětskou obrnu. Cílem irácké vlády bylo naočkovat téměř 6 milionů dětí mladších pěti let.


Akce odstartovala pod heslem "dvě kapky můžou změnit život“ na Světový den boje proti dětské obrně, který připadá na 24. října. Proběhla pod vedením iráckého ministerstva zdravotnictví s podporou Světové zdravotnické organizace (WHO) a UNICEF. Zaměřila se na vyhoštěné děti a také na uprchlické tábory. Více než 25 tisíc dobrovolníků navštěvovalo rodiny a nabízelo proočkování. „Irácká vláda se zavázala k vymýcení dětské obrny. V roce 2014 a 2015 uskutečnila 16 kampaní, jakožto reakci na propuknutí epidemie dětské obrny na Středním východě," řekl zástupce UNICEF v Iráku Peter Hawkins.


Dětská obrna je vysoce nakažlivé virové onemocnění, které napadá nervovou soustavu. Nejnáchylnější skupinou jsou děti do pěti let, ale včasná imunizace může infekci zabránit. Od dubna 2014 nikdo nehlásil žádné nové případy dětské obrny v oblasti Iráku, a to díky dodržování závazku vlády a práci v terénu. WHO odstranila Irák ze seznamu infikovaných zemí v květnu 2015. Rizika obnovení nákazy ale stále přetrvávají, hlavně kvůli mezerám v očkování mezi lidmi žijícími ve vysídlených a nedostupných částech země. „Dokud se přenos nemoci celosvětově nezastaví, potřebujeme neustále udržovat vysokou úroveň proočkovanosti a nadále vir důkladně pozorovat," dodal představitel WHO v Iráku Altaf Musani.

Zobrazeno 2177 krát
Naposledy upraveno: út., 1. listopad 2016 20:11
Pro psaní komentářů se přihlaste