so., 24. leden 2015 19:03

Islámský stát požaduje od Japonska 200 milionů dolarů, hrozí popravením rukojmích

Káhira – Radikálové z hnutí Islámský stát žádají do 72 hodin výkupné 200 milionů dolarů, což je v přepočtu 4,8 miliardy korun, za dva japonské rukojmí. Na videu, které se na internetu objevilo v úterý, klečí Japonci Kendži Goto Džogo a Haruna Jukawa v oranžových kombinézách před kamerou po boku ozbrojeného muže v kukle. V minulých měsících už Islámský stát popravil americké a britské zajatce, jejichž videa vypadala podobně. Podle agentury AP záběry pocházejí z mediálního pracoviště Furkán, které má na svědomí i předchozí materiály a hovořící muž stejný britský přízvuk, jako měl ten, který byl na záběrech při zabíjení předchozích rukojmích.

 „Hrdě jste přispěl 100 milionů dolarů na zabíjení našich žen a dětí, na ničení muslimských domovů. Takže život tohoto japonského občana vás bude stát 100 milionů dolarů. A ve snaze zastavit expanzi Islámského státu jste také poskytl dalších 100 milionů dolarů na výcvik zabijáků mudžahedínů. Proto bude stát život tohoto japonského občana dalších 100 milionů dolarů,“ vzkázal extremista premiérovi Japonska Šinzó Abemu, který je momentálně na několikadenní cestě po Blízkém východě.

Abe o víkendu v Káhiře ohlásil finanční nevojenskou pomoc blízkovýchodním zemím. Těm, které čelí hrozbě hnutí Islámského státu pak samostatných 200 milionů dolarů.

Jeden z rukojmích, Jukawa, je zaměstnanec soukromé bezpečnostní společnosti a do zajetí padl loni v srpnu v Sýrii. Džoto je nezávislý novinář a do Sýrie přijel loni. Radikalisté v zajetí stále drží britského fotografa Johna Cantlieho a jednu Američanku.

Fotografie: Reuters.com

 

 

 

 

 

 

 

Zobrazeno 1298 krát
Naposledy upraveno: so., 24. leden 2015 19:12
Pro psaní komentářů se přihlaste