st., 8. listopad 2023 20:35

Jak budou letos vypadat Vánoce v Pardubicích?

Pernštýnské náměstí o adventu Pernštýnské náměstí o adventu Zdroj: pardubice.eu
Pardubice - I v letošním roce Pardubice zahrne vánoční atmosféra. Nebude chybět rozsvícení stromu na náměstí ani vánoční trhy.

Letošní vánoční trhy se budou konat od soboty 2.12.2023 do soboty 23.12.2023 v centru Pardubic na Pernštýnském náměstí. Některé stánky s jídlem budou otevřené až do Tří králů. Otevírací doba stánků bude zpravidla každé pondělí – čtvrtek od 13 do 20 hodin, sobota od 11 do 22 hodin a neděle od 11 do 19 hodin. Program trhů bude jako každý rok velmi bohatý. Nejzajímavější bude každá adventní neděle, právě v tyto dny trhy navštěvuje nejvíce lidí. Proběhnou i folklórní vystoupení, kterých se zhostí především místní skupiny.

Rozsvícení stromu

Vánoční strom pro krajské město Pardubice vyrostl v Jezbořicích. Na Pernštýnském náměstí se rozsvítí 3. prosince o první adventní neděli kolem 17. hodiny. Ještě před rozsvícením se uskuteční šestý charitativní jarmark pro onkologicky nemocné děti. ,,Všechny peníze z jarmarku vždy putují na transparentní účet Nadačního fondu Šance onkoláčkům. Za uplynulých pět let jsme společně poslali vážně nemocným dětem bezmála dva miliony korun,’’ uvedla jedna z organizátorek jarmarku Alexandra Tušlová. Bude se konat od 10 do 16 hodin. Po rozsvícení následuje vánoční koncert.

Světla vyprávějí

Vánoční Pardubice mají letos novinku, kterou je výstava Světla vyprávějí. Návštěvníci výstavy mohou spatřit tisíce světýlek, kilometrové světelné řetězy, tunely, světelné sochy a fotorámy. Výstava bude k vidění na valech pardubického zámku a to od 7. listopadu do 7. ledna. Otevřeno bude každý den od 16 do 21 hodin. Vstupné se liší podle měsíců i dnů v týdnu. V prosinci zaplatí dospělí za vstup ve všední den 200 Kč, o víkendu 250 Kč, děti od 3 do 15 let ve všední den 100 Kč, o víkendu 150 Kč. Je možné využít i rodinné vstupné, které je ve všední den 550 Kč a o víkendu 700 Kč.

Pardubice ve znamení perníku

I letos bude v Pardubicích probíhat Advent s vůní perníku. Do tohoto projektu se zapojí některé místní kavárny, cukrárny a restaurace, které budou od prvního adventního víkendu nabízet pochoutky inspirované perníkem typickým pro Pardubice.

Zobrazeno 288 krát
Naposledy upraveno: čt., 9. listopad 2023 17:37
Pro psaní komentářů se přihlaste