×

Varování

JUser: :_load: Nelze nahrát uživatele s ID: 1546
út., 9. prosinec 2014 23:40

Jan Vičar oslavil jubileum v rámci Roku české hudby

Píše se rok, jehož poslední číslicí je číslo 4 a to v hudebním světě v České republice a zahraničí znamená jedno- Rok české hudby. Jména českých hudebníků jako Antonín Dvořák, Bedřich Smetana, Bohuslav Martinů či Leoš Janáček nejsou světu neznámá a jako připomínka roku 1924, kdy se poprvé slavilo smetanovské výročí, se do světa rozšířil pojem „česká hudba“. I letošní rok 2014 je ve znamení připomínky českých hudebních velikánů, ale také podpory méně známých autorů.

 

Rok české hudby 2014 s sebou přinesl bohatý kulturní program. Jako pouhý příklad z množiny pořádaných koncertů můžeme uvést autorský koncert pedagoga Univerzity Palackého v Olomouci a hudebního skladatele Jana Vičara. V prostorách Uměleckého centra měli 24. listopadu příznivci skladatele a milovníci soudobé hudby možnost poslechnout si nejnovější kousky ze skladatelovy dílny.

Koncert zahájila mezzosopranistka a sólistka Moravského divadla Olomouc, Barbora Martínková-Polášková za doprovodu klavíristky Markéty Janáčkové. Společně s Janáčkovým triem a harfistkou Ivanou Dohnalovou předvedla interpretaci skladeb Šestero písní rozmarných určených především dětským posluchačům, Čtyři písně a Poučení Šuruppakovona. Instrumentální vsuvkou bylo vystoupení na marimbu studenta AMU, Ladislava Bilana. Speciálně pro tento koncert zkomponoval Vičar experimentální skladbu nesoucí název Alter ego. Jako podklad pro skladbu použil autor nahrávky zachycující zvuky na chodbách školy, hlasy a smích studentů. Do tohoto podkladu poté živě vystoupil trombonista Lukáš Moťka, člen České filharmonie, oděn do černé kápě podtrhující zvláštní atmosféru skladby. „Bylo to vážně děsivé. Tím nechci říct, že se mi to nelíbilo, ale všechny ty zvuky doprovázené hodně improvizovanou hrou na trombon ve mně budily dost stísněné pocity.“ hodnotí své dojmy Eliška Steffanová, studentka filozofické fakulty.

Na samotný závěr koncertu se představilo Quadricinium Vocale Carviniense ve složení Martina Juríková, Kateřina Kubínová, Karina Grimová a Radka Veselá. Dámy oděné do krojů uvedly diváky zpět do předvánoční nálady zpěvem cyklu Tři koledy, které obohatily o vlastní choreografii. „Quadricinium se mi líbilo jednoznačně nejvíce. Bylo to rozverné, nádherně zazpívané, i když se nedala přeslechnout Vičarova záliba v netradičně znějících akordech. Budu odcházet s úsměvem na rtech,“ dodává posluchačka Steffanová. Přestože sám skladatel, který koncertem zároveň oslavil své 65. narozeniny, na začátek humorně ocenil odvahu všech příchozích posluchačů, nakonec nikdo neodcházel bez zážitku z hudby.

 

Zdroj fotky: operaplus.cz

 

Zobrazeno 1675 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. prosinec 2014 13:20

Pro psaní komentářů se přihlaste