ne., 29. leden 2012 21:40

Jeseníky přilákaly tisíce návštěvníků

JESENÍKY - Víkend v Jeseníkách připravil příznivcům zimních sportů ideální sněhové podmínky a slunečné počasí. Lyžařů a snowboardistů se proto do hor vydaly tisíce.

V provozu bylo v provozu všech třicet čtyři horských středisek. „Byl to jeden z nejsilnějších víkendů letošní zimní sezony,“ uvedl pro ČTK Robert Kolář, provozovatel střediska v Petříkově. Na sjezdovkách tam podle něj leží až metr přírodního sněhu. Nejvíce sněhu se ovšem nachází na Pradědu – Ovčárně, a to bez mála dva a půl metru. Na běžkaře pak čekalo 49 upravovaných tras o celkové délce 362 km. Další desítky km jsou neupravované, ale sjízdné.

K již tak výborným podmínkám se přidalo o víkendu navíc i bezvětří. Podmínky na horách tak v současné době může komplikovat snad jen silný mráz. Ten může překračovat i deset stupňů Celsia pod nulou. K tomu navíc platí, že od neděle „vyšla výstraha na silný mráz až do konce týdne, kdy teploty mohou spadnout k 20 až 25 stupňům pod nulou,“ jak ČTK řekl Michal Klimeš, šéf jesenické horské služby.

Od 6. ledna platil třetí stupeň lavinového nebezpečí, o víkendu byl přehodnocen záchranáři na stupeň druhý. Znamená to mírnou úroveň nebezpečí a normální podmínky pro horské túry při zvýšené opatrnosti na nebezpečných místech. Doporučeno je pohybovat se pouze po značených turistických trasách.

Zdroje:

http://www.ceskenoviny.cz/regiony/olomoucky/zpravy/jeseniky-obsadili-lyzari-prilakalo-je-slunce-a-dostatek-snehu/747571
http://www.ceskenoviny.cz/regiony/olomoucky/zpravy/horsti-zachranari-v-jesenikach-zmirnili-hrozbu-padu-lavin/747554
http://www.jeseniky.net/
http://www.jeseniky.net/pocasi.php

Zobrazeno 2720 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:42
Pro psaní komentářů se přihlaste