st., 10. duben 2024 17:34

V Jeseníkách se usadili vlci. Potvrdil to monitoring velkých šelem

Vlk obecný Vlk obecný Zdroj: Pixabay.com
Stále častější zprávy o výskytu vlků v Jeseníkách se konečně potvrdily. Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) společně s Hnutím DUHA v únoru provedla v oblasti monitoring velkých šelem. Potvrdil se zde výskyt několika vlků i jednoho rysa.

Poslední velké mapování šelem v Jeseníkách proběhlo téměř před deseti lety. Tehdy se v oblasti nevyskytovali žádní natrvalo usazení vlci a populace rysů klesla na minimum. Přestože by Jeseníky měly představovat ideální prostředí pro velké šelmy, jsou to jediné hory v České republice, které stále nemají vlčí smečku. To by se však mohlo v blízké době změnit. AOPK ve spolupráci s Hnutím DUHA vyslala do oblasti 39 mapovatelů, kteří prošli trasy o celkové délce 425 kilometrů. Přesto, že mapování ztěžovalo nepříznivé počasí, se podařilo zaznamenat výskyt minimálně dvou vlčích párů a jednoho rysa.

„Na základě dlouhodobého monitoringu probíhajícího v celé jesenické oblasti lze prohlásit, že se v CHKO Jeseníky a jejím nejbližším okolí trvale vyskytují minimálně dva vlčí páry. Během posledního roku bylo zaznamenáno i několik průchodů migrujících jedinců. Pro přírodu Jeseníků je to jistě dobrá zpráva, preventivně je však v tomto kontextu potřeba počítat také s dostatečným zabezpečením hospodářských zvířat,” říká Michal Feller z Hnutí DUHA Šelmy.

AOPK pořádala monitoring velkých šelem i v CHKO Beskydy a CHKO Bílé Karpaty. V Beskydech šlo již o 40. ročník této akce. Mimo jiné se potvrdil nový výskyt vlka v oblasti Bašky u Frýdlantu nad Ostravicí.

Odborníci doufají, že vlci budou v Jeseníkách prosperovat a dojde zde k založení smečky. Návrat vlků do oblasti však s sebou přináší i možná rizika. Pozor si musí dát zejména chovatelé a důkladně zabezpečit svá stáda před vlčími útoky. Obezřetní by měli být i turisté, zvlášť pokud se budou v oblasti pohybovat se psem.

Přestože se vlci a rysové do naší krajiny pomalu navrací, stále jsou ohroženými druhy. Nebezpečí pro ně představují zejména pytláci a časté srážky dopravními prostředky. Protože dopadení a usvědčení pytláků je velmi komplikované, nebyl zatím žádný případ pytláctví vlka ani rysa úspěšně vyřešen. Sehnat důkazy a výpovědi svědků je obtížné a pytlačení je v České republice stále všeobecně tolerováno.

Zobrazeno 80 krát
Naposledy upraveno: st., 10. duben 2024 18:24

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste