st., 28. říjen 2015 15:49

Knihovnu roku 2015 mají v Třinci

Třinec - Soutěž Knihovna roku zná letošního vítěze. Vedle Městské knihovny Hroznětín, která zvítězila v kategorii Základní knihovna, se na stupínek vítězů vyšplhala také Městská knihovna Třinec. Ta ovládla kategorii Významný počin v oblasti poskytování veřejných knihovnických a informačních služeb.

Cenu s finanční prémií 70 000 Kč převzala v Zrcadlové kapli pražského Klementina ředitelka knihovny Martina Wolná. Toto ocenění knihovna dostala za podporu čtenářství formou kritického myšlení a aktivní zapojení mládeže do fungování knihovny. „Knihovna Třinec je knihovnou, galerií, infocentrem a literární kavárnou. Třinecká knihovna prošla výraznou rekonstrukcí a koncem roku 2014 otevřela nové prostory veřejnosti," uvedl za pořadatele Vít Richter. "Připravujeme celoroční programy s pečlivou dramaturgií a důrazem na kvalitu. Součástí dlouhodobé koncepce rozvoje knihovny a jedním z prioritních bodů strategického plánu města je práce s mládeží," dodal. Třinecká knihovna spolupracuje mimo jiné s Kabinetem informačních studií a knihovnictví Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

Udílení cen Ministerstva kultury se tento rok konalo již potřinácté, přihlásilo se do něj 39 městských knihoven. Veliký význam se při hodnocení klade na rozvoj veřejných knihovnických a informačních služeb, ale i na dlouhodobé zásluhy dané knihovny. Cílem této soutěže je ocenit nejlepší české knihovny, jenž jsou provozovány či zřizovány městy, a motivovat je tímto k rozvoji a zkvalitnění veřejných knihovnických a informačních služeb. 

Zobrazeno 1912 krát
Naposledy upraveno: čt., 1. únor 2024 22:21
Pro psaní komentářů se přihlaste