so., 6. prosinec 2014 17:36

KLDR obviňuje Spojené státy z vytvoření viru ebola

Vlnu odporu vůči USA směřovanou z KLDR rozdmýchaly už nedávné případy zabití neozbrojených černochů policisty a následné rasové nepokoje. Teď Severní Korea přidává obvinění, podle kterého mají propuknutí smrtelného viru ebola na svědomí právě Spojené státy.

 

"Roberts, který byl poradcem prezidenta Reagana, ve článku odhalil, že USA vytvořily předchůdce viru ebola v institutech biologických zbraní v Západní Africe s cílem rozpoutat biologickou válku. Zpráva šokovala světovou komunitu. Ruští vědci, liberijský profesor a egyptské noviny odsuzovali americkou vládu a armádu jako hlavní pachatele, kteří provedli v afrických státech bioteror. I tak se USA chovají jako soudce lidských práv a kvůli lidskoprávním záznamům obtěžují další státy. USA jsou zločincem první třídy, který by měl čelit tvrdému trestu lidstva za nevídaná porušování lidských práv," řekl minulý týden viceprezident Státní hygienické rady Hong Sun Gwang a podle státní zpravodajské agentury KCNA by USA měly být předvedené před mezinárodní tribunál.

Paul Roberts je známý pro své kontroverzní názory. V říjnu na svém blogu publikoval článek s názvem Is the US government the master criminal of our time? kde spíš než své zkušenosti z období, kdy pracoval pro vládu, cituje online zveřejněné spisy dvou amerických akademických pracovníků, které se týkají eboly. Francise A. Boyla z Univerzity v Illinois a Cyrila Brodericka ze Státní univerzity Dekaware.

Boyl se domnívá, že poslední kmen viru je vytvořený uměle a musel uniknout z americké laboratoře v Sierře Leone a nyní je součástí utajování. "Myslím, že lidé na nejvyšších pozicích vědí. A Obama nejspíš taky," řekl pro Daily Telegraph.

Broderick, původem z Libérie, publikoval v hlavních liberijských novinách článek, ve kterém nastínil podobný scénář, jako Boyl. Odkázal se na několik konspiračních webových stránek, jako jeho zdroj.

KLDR za těmito teoriemi sice stojí, ale také může jít jen o záměr poškodit USA. Od začátku roku 2014 bojuje Pyongyang proti zprávě Organizace spojených národů o porušování lidských práv v Severní Korei. Na oplátku ted Severní Korea opakovaně zdůrazňuje problémy v domácí i zahraniční politice ve snaze odvrátit kritiku.

Foto: washingtonpost.com

Zobrazeno 1215 krát
Naposledy upraveno: st., 10. prosinec 2014 14:23
Pro psaní komentářů se přihlaste