út., 9. prosinec 2014 10:24

Klid zbraní na Ukrajině

Kyjev - V úterý 9. prosince bylo na východě Ukrajiny vyhlášeno další příměří. K tomu se zavázali separatisté i ukrajinská armáda již minulý týden. Zbraně utichly už v noci na úterý, obě strany však avizovali, že v případě napadení budou palbu opětovat.

 

"Předběžná informace shromážděná z měst a obcí Doněcké lidové republiky potvrzuje, že k masivnímu ostřelování ani bombardování v noci nedošlo. I ráno je situace klidná," uvedlo ve své zprávě doněcké "ministerstvo obrany". Toto jednodenní příměří vyhlásil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Povstalci jeho návrh přijali s nadšením, ačkoliv to byli právě oni, kdo během minulého klidu zbraní útočil dál.

Během klidu zbraní se na Donbasu sejde kontrolní komise, složená ze zástupců obou stran a Ruska. To však svou roli ve skupině vnímá jen jako funkci prostředníka. Cílem jednání by mělo být vytvoření časového harmonogramu na stažení těžkých zbraní, následně na výměně zajatců, odminování oblasti a její celková demilitarizace. Vše za předpokladu, že obě strany budou dodržovat příměří.

V Minsku by se měla dále sejít kontaktní skupina se zástupci Moskvy, Kyjeva a separatistů. Diplomatická jednání měla být zahájena už v úterý, podle agentury TASS (Tisková agentura Sovětského svazu) však začnou pravděpodobně až v pátek. Důvodem tohoto zdržení jsou nejasnosti ohledně programu jednání. Povstalci žádají, aby Kyjev odvolal hospodářskou blokádu Donbasu a obnovil výplatu sociálních dávek. Zároveň požadují, aby se těchto jednání neúčastnili evropští prostředníci. Dohodu s Ukrajinci razantně odmítl nepsaný vůdce doněckých separatistů Igor Strelkov. „Dokud nepřítel nepadne, válka nekončí," uvedl na svých webových stránkách.

 

Zdroj fotografie: www.reflex.cz

Zdroj citací: ČTK

 

 

 

 

 

Zobrazeno 1363 krát
Naposledy upraveno: čt., 11. prosinec 2014 22:32
Pro psaní komentářů se přihlaste