st., 15. listopad 2023 14:09

„Kopytem sem, kopytem tam“ aneb znovuotevření jízdárny a kočárovny na zámku Karlova Koruna

zámek Karlova Koruna zámek Karlova Koruna Zdroj: instagram: zamek_karlovakoruna
Chlumec nad Cidlinou - Barokní zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou je již od 60. let minulého století jednou z turistických dominant Královéhradeckého kraje. Tento rok však svou návštěvnickou atraktivitu ještě zvýšil, otevřením nově opravené jízdárny, konírny a kočárovny.

Rod Kinských, jemuž tato kulturní památka patří, je spjat s chovem koní již po staletí. Právě Oktavián Kinský stál za zrodem našeho patrně nejznámějšího dostihového závodu Velké Pardubické. O tom, že ani dnes není zdejší zámecké panstvo při konání tohoto dostihu opomenuto, svědčí i fakt, že v Mramorovém sále zmíněného zámku se v září konalo slavnostní losování startovních čísel, s nimiž koně a jejich jezdci tento rok v soutěži startovali.


Potomci hraběte Kinského pokračují v rodové tradici a při prohlídkách zámku na historickou spjatost s chovem koní nezřídka odkazují. Kromě toho 16. září slavnostně otevřeli zrekonstruované prostory, které si návštěvníci mohou prohlédnout v rámci nového prohlídkového okruhu s názvem „Kopytem sem, kopytem tam“. Okruh je věnován představení koní Kinských, historii dostihových závodů i samotnému Oktaviánu Kinskému. Místo je však určeno především koním samotným, kteří jeho část již nyní obývají. V budoucnu by jich zde, namísto současných čtyř, mohlo být až šest. Zmíněný okruh je otevřen během standardní otevírací doby zámku a návštěvníci jej absolvují bez průvodce. S pomocí online aplikace TourStories si mohou prohlédnout všechny zmíněné prostory v tempu, které si sami zvolí.


Celá rekonstrukce trvala bezmála tři roky a stála přes sto milionů korun. Zámek finance získal ve formě dotace v rámci programu IROP (Integrovaný regionální operační program) Evropské Unie. Součástí projektu byla i přestavba víceúčelových prostor, ve kterých lze pořádat soukromé akce.

 

 

 

 

Vnitřní prostory konírny.

 

Pohled do nově zrekonstruované konírny.

Zobrazeno 173 krát
Naposledy upraveno: ne., 19. listopad 2023 10:43
Pro psaní komentářů se přihlaste