út., 9. prosinec 2014 23:10

Kosovo má novou vládu, po půl roce od voleb

Kosovo – Po půlroce je v Kosovu jasno. Novou tamní vládu povede Isa Mustafa, bývalý starosta kosovského hlavního města Prištiny. Mustafa je také předsedou strany Demokratický svaz Kosova (LDK), která byla doposud v opozici.

 

Vláda nového premiéra Mustafy dostala důvěru na dopoledním zasedání parlamentu v úterý 9. prosince 2014. Z celkových 113 přítomných poslanců jich vznik nové vlády podpořilo 73, přitom 38 hlasovalo proti a 2 se při hlasování zdrželi. Kosovo tak získalo novou vládní reprezentaci až po celém půlroce od mimořádných voleb, které se konaly 8. června 2014. Jejich výsledky tehdy určily jako vítěze Demokratickou stranu Kosova (PDK). Tu vede dosavadní premiér Hashim Thaçi. Avšak všechny ostatní strany, které volby vynesly do jednokomorového kosovského parlamentu, odmítly s vítěznou PDK jakákoli koaliční vyjednávání. Kosovo se tak na půl roku ocitlo ve stavu, kdy přestal fungovat parlament, vláda, a tedy i příslušná ministerstva. Tento stav nakonec ukončil sám Hashim Thaçi. Složil funkci premiéra, čímž vytvořil pozici pro vytvoření vlády v čele s Isa Mustafou.

„Rád bych zdůraznil naši ochotu a připravenost spolupracovat se všemi stranami pro blaho kosovských občanů,“ prohlásil novopečený premiér Mustafa. V nové vládě stane podle bělehradského deníku Večernje Novosti i Hashim Thaçi. Zastávat bude funkci místopředsedy vlády i ministra zahraničí.

Kosovo není plně mezinárodně uznaným státem. K 1. dubnu 2013 uznalo Republiku Kosovo 98 zemí OSN, z toho 22 států Evropské unie.

 

Zdroj citace: www.dw.de

Zdroj fotografie: i2.wp.com/inserbia.info

Zobrazeno 1924 krát
Naposledy upraveno: pá., 12. prosinec 2014 03:16
Pro psaní komentářů se přihlaste