st., 10. duben 2024 18:40

Kvůli bezpečnosti budou zvýšena opatření na hokejovém mistrovství světa

Úvodní fotografie Úvodní fotografie Zdroj: Pixabay.com
S blížícím se mistrovství světa v ledním hokeji, v Praze a Ostravě od 10. do 26. května, se nabízejí otázky ohledně bezpečnosti. Policie sice nemá žádné výstražné signály, kvůli kterým by chtěla zvyšovat opatření více než jak tomu bylo před devíti lety, ale v souvislosti se současným děním ve světě to policii přijde příhodné. Jak uvedl policejní prezident Martin Vondrášek na dnešní tiskové konferenci: „Vnímáme, že v souvislosti s invazí Ruska na Ukrajinu, s děním v pásmu Gazy a v souvislosti s migračními vlnami je bezpečnostní situace podstatně více problematická.“

Případná rizika vyhodnocuje speciálně vytvořená skupina, ve které kromě policistů působí i zpravodajské služby a Interpol - ten prostřednictvím své platformy získává informace potřebné pro policii. Platforma sdružuje celkem 190 států světa, tedy i ty země, které se mistrovství nezúčastní. Na jednání ohledně bezpečnosti šampionátu se podílí i Národní centrála proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě či Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost. „Nebyla indikována žádná rizika, která by znamenala konkrétní hrozbu pro tento šampionát,“ sdělil Vondrášek a dodal, že policie rizikové faktory analyzuje už téměř dva roky a bude je vyhodnocovat ještě těsně před a v době konání mistrovství samotného.

Kromě hlavní bezpečnostní situace se policie zaměří i na drobnou majetkovou kriminalitu, padělané vstupenky či případná narušení veřejného pořádku, kybernetické i dezinformační hrozby a především dopravu. „Očekáváme abnormální zatížení silniční i drážní dopravy. Budou problémy s kapacitami pro parkování pro všechny fanoušky,“ řekl Vondrášek. Šéf pražského organizačního výboru Petr Bříza ke sdělení doplnil, že pořadatelé budou apelovat na fanoušky, aby co nejvíce využili městské hromadné dopravy a k místům konání dorazili s předstihem kvůli bezpečnostním kontrolám.

Na bezpečnosti šampionátu se, kromě policistů, budou podílet i hasiči, kteří budou pomáhat s pyrotechnickými prohlídkami stadionů a proškolí pořadatelskou službu. Vytvoří se také speciální taktické jednotky, které se budou skládat ze čtrnácti hasičů připravených při každém utkání k okamžitému zásahu. Do akce se zapojí také celníci, jejichž úkolem bude zejména hladké odbavení veškerého vybavení jednotlivých realizačních týmů.

O konkrétních organizačních a bezpečnostních opatřeních bude policie fanoušky informovat 7. května. „My jsme očekávali, že v oblasti kapesních krádeží, drobné majetkové trestné činnosti nebo vandalismu bude situace podstatně horší. A přišli jsme na to, že fanoušci hokeje na mezinárodní úrovni jsou velice kultivovaní. Nejvíce problémů jsme měli v dopravě – s včasným zajištěním příjezdu týmů, rozhodčích, fanoušků a s kapacitou dopravy," popsal situaci z mistrovství z roku 2015 Vondrášek, který bezpečnostním opatřením tehdy velel.

Zobrazeno 170 krát
Naposledy upraveno: st., 10. duben 2024 20:08
Pro psaní komentářů se přihlaste