pá., 18. duben 2014 01:00

Literární génius a nositel Nobelovy ceny Márquez zemřel

Spisovatel a novinář Gabriel García Márquez včera večer zemřel ve věku 87 let v Ciudad de México. Informace přišla přímo od Márquezovy rodiny. Kolumbijský spisovatel již delší dobu trpěl zdravotními problémy, které se nedařilo nijak zmírnit. Kromě potvrzených diagnóz se v tisku spekulovalo i o rakovině.

Život Márqueze byl nicméně velmi pestrý a plnohodnotný. Jeho povoláním měla být práva, ale rozhodl se raději pro žurnalistické povolání a stal se novinářem a později i spisovatelem. Jeho největším úspěchem se stala kniha Sto roků samoty, která se dočkala překladu do mnoha světových jazyků a za kterou také obdržel Nobelovu cenu za literaturu v roce 1982. Kvůli své profesi novináře a slavného spisovatele procestoval svět.

Kromě jeho nejznámější knihy byl také autorem mnoha dalších. Věnoval se především psaní povídek a románů. Mezi jeho známější díla patří například Láska za časů cholery, Plukovníkovi nemá kdo psát nebo Kronika ohlášené smrti. Své nejslavnější dílo napsal v duchu magického realismu. Podstatou je to že, co se jeví běžné čtenáři, je neobvyklé pro postavy v díle a naopak. Tento génius vytvořil úplně nový svět.

Zobrazeno 1837 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:47
Pro psaní komentářů se přihlaste