ne., 9. listopad 2014 21:13

Marquez překonal rekord Micka Doohana

Už podruhé za sebou se stal mistrem světa v závodech silničních motocyklů Španěl Marc Marquez. Ten od svého příchodu do královské kubatury MotoGP trhá jeden rekord za druhým. Ve své debutové sezóně minulý rok se stal nejmladším mistrem světa a letos překonal rekord Australana Micka Doohana, když dokázal během jediné sezóny zvítězit celkem ve třinácti závodech a zajistit si tak další mistrovský titul.

Velká cena Valencie je tradičně posledním podnikem roku, a přestože si Marquez svým bodovým náskokem zajistil jasné vítězství v celkovém pořadí už v závodě v Japonsku, bylo se rozhodně na co dívat. Kromě něj také v třídě MotoGP zazářil Valentino Rossi, který zde získal poprvé od roku 2010 pole position. Ze souboje s Dani Pedrosou a Jorge Lorenzem o celkové druhé místo v žebříčku vyšel nejlépe a tak navzdory kritice ukázal, že ještě rozhodně nepatří do starého železa. Pedrosa dojel v závodě třetí a Lorenzo se díky vlastní chybě vyřadil z boje o přední příčky a závod nedokončil. Karel Abraham dojel sedmnáctý.

V kategorii Moto2 zvítězil Thomas Luthi, ale na celkové první místo to nestačilo a mistrem se stal Esteve Rabat. Závod nejnižší kategorie Moto3 ovládl Australan Jack Miller a titul v této kategorii získal Alex Marquez, mladší bratr Marca. Je to poprvé v historii, kdy se podařilo sourozenecké dvojici ovládnout dvě kubatury současně.

Během léta nebyla jasná budoucnost velké ceny České Republiky a závod seriálu MotoGP na Masarykově okruhu v Brně měl být na rok 2015 z finančních důvodů zrušen. Naštěstí se ale organizátorům podařilo přesvědčit vládu, která dotace na konání akce nakonec poskytne a Brno tak je opět v kalendáři MotoGP pro příští rok. Je to nepochybně jedna z největších sportovních událostí u nás a tak se můžou všichni fanoušci nejrychlejších motocyklů na světě těšit, že i v roce 2015 uvidí své favority na brněnském okruhu.

Foto: jacarandafm.com

Zobrazeno 1229 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:49
Pro psaní komentářů se přihlaste