út., 9. listopad 2010 15:00

Maturita nanečisto: 12 000 testů špatně vyhodnoceno, přiznal Cermat

Při „maturitní generálce“ bylo chybně vyhodnoceno dvanáct tisíc testů. Přiznal to Cermat na svých webových stránkách www.novamaturita.cz. Za špatné vyhodnocení podle ředitele Centra pro přípravu maturit Pavla Zeleného mohou zadavatelé a hodnotitelé. Problém se týká 343 škol, kde byly často nesprávně vyplněné položky o konání či nekonání zkoušky nanečisto.

Cermat tedy plánuje připravit několik opatření, aby se tato situace neopakovala na jaře příštího roku, kdy budou studenti skládat zkoušky naostro. Znamená to, že zadavatele a hodnotitele (tj. středoškolské pedagogy) čeká další školení. Jednou z hlavních změn má být také zjednodušení záznamového archu. Do dnešního dne stála příprava státních maturit 120 milionů korun.

Přestože proti státní maturitě studenti protestují již několik let, na jaře 2011 se jí už nevyhnou. Nejsou ale jediní, kdo s ní nesouhlasí. „Já bych si také moc přál, aby se všichni naši experti na ministerstvu školství, ale i ve vládě a v parlamentu, nad tím ještě zamysleli. Ještě je čas,“ uvedl Klaus. Dobeš to komentoval slovy: „Já jsem mu říkal, že podle mého gusta by byla jiná maturita, a vysvětlil jsem mu důvody, proč jsem do této těžké administrativní podoby státní maturity šel.“ Dodal také, že je to boj o kvalitu českého školství.

Pořad České televize 168 hodin vybral náhodně pět otázek z maturitního testu z českého jazyka a prověřil znalosti ministra školství. Ten získal čtyři body z jedenácti. Kdyby takto pokračoval i v ostatních částech testu, maturitu by nesložil.

A proč neuspěl průměrně každý třetí student? „Chybí rok, chybí motivace, chyběly zkušenosti, chyběla předmaturitní příprava. To všechno studenti na jaře budou mít,“ vysvětluje Pavel Zelený.

Zdroje: www.novamaturita.cz, 168 hodin - 8.11.2010
Fotozdroj: http://mm1.denik.cz/1/6f/ministr_dobes_josef04_denik_flash_big.jpg

Zobrazeno 2241 krát
Naposledy upraveno: út., 2. prosinec 2014 21:39

Související články

Pro psaní komentářů se přihlaste