čt., 17. březen 2022 16:42

McDonald’s, Coca-Cola a Starbucks pozastavují fungování v Rusku

McDonald’s McDonald’s Zdroj: Wikimedia Commons
Rusko - Světové společnosti, velké zahraniční korporáty a mezinárodní značky postupně bojkotují Rusko. V zemi přerušují svou výrobu nebo z ní zcela odcházejí. Důvodem je ruská invaze na Ukrajině, která trvá od 24. února. Mezi tyto podniky patří nově i McDonald’s, Coca-Cola a Starbucks.

Je to několik týdnů, co ruská armáda vtrhla na Ukrajinu a rozpoutala válku. V reakci na to končí v Rusku ve velkém nejrůznější značky, podniky i řetězce. Seznam značek, které odcházejí stále narůstá. Některé jen pozastavují svůj provoz, dokud se situace neuklidní, jiné nechtějí zemi Vladimíra Putina podporovat a končí tak úplně. Mezi ty, které svůj provoz pozastavují dočasně patří nově i například McDonald’s, Coca-Cola či Starbucks. Informuje o tom stanice BBC. 

McDonald’s zavírá dočasně zhruba všech 850 restaurací, které v Rusku otevřel. Dle svých slov tak reaguje na „zbytečné lidské utrpení, které se odehrává na Ukrajině.“ Společnost upozornila, že není jisté, kdy se opět do země vrátí. Svým zaměstnancům bude mzdu platit i nadále.

Také kavárenská síť Starbucks pozastavuje veškerou svou obchodní činnost v Rusku. V zemi provozuje více než 100 poboček. Také Starbucks bude nadále vyplácet mzdu svým zaměstnancům. Uzavřením provozoven se však přidává k dalším světovým značkám, které se jasně vymezily proti agresi páchané na Ukrajině.

Provoz v Rusku pozastavuje také Coca-Cola. Mezi další podniky a značky, které v Rusku končí patří například největší hudební společnost Universal Music Group, největší kosmetická společnost L'Oreal či Unilever a řada dalších. 

 

 

 

 

Zobrazeno 658 krát
Naposledy upraveno: ne., 27. březen 2022 10:41
Pro psaní komentářů se přihlaste